Все някой трябва да спаси кожите ни, казва в един

...
Коментари Харесай

Завръщането на джедаите

" Все някой би трябвало да избави кожите ни ", споделя в един от епизодите на Star Wars принцеса Лея, до момента в който действително избавя приятелите си от следващата заплаха. Звездната сага е един от най-популярните кино артикули (с доходи досега от близо 69 милиарда долара), тъй като споделя толкоз добре за борбата сред положителното и злото, че уроците от историята могат да се употребяват в доста обстановки. Включително и за протичащото се в този момент тук.

През последния към този момент повече от месец България внезапно влезе в нов епизод от историята си и в случай че това беше филм от междузвездната поредност, отварящите надписи щяха да наподобяват по този начин:

" Десетки години силите на положителното в най-бедната страна в Европейския съюз бяха преследвани, разбивани и мачкани. Държавата беше завладяна от империя на корупцията. Хората бяха лишени от благоприятни условия за развиване, единственият закон беше този на кражбите. В последните седмици силите на смяната получиха опция да вземат властта. Битката обаче надалеч не е завършила... "

Служебното държавно управление е на власт единствено няколко дни, само че те бяха задоволителни, с цел да се покаже доста ясно какво ще се случва през идващите към три месеца. От дейностите на новите министри досега се виждат два съществени целта:

Да се върнат незабавно тези елементи от превзетата страна, които могат да попречат на честното протичане на изборите. Да се осветят оптимално тези държавни институции, за които има подозрения, че са откраднати пари в изключително огромни размери.

Героите на тази седмица - хората, които първи скочиха в дълбоката вода, са двама. В този брой на " Капитал " може да видите изявленията и с двамата. Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разгласи сериозна инспекция в ББР и изнесе данни за недопустимо огромна централизация на заеми в осем компании. Държавната банка през последните години се трансформира в главен финансиращ инструмент за компании, свързвани с играчи като Делян Пеевски, братята Домусчиев, Георги Самуилов и впрочем антиподи на дребния и междинния бизнес. Общото сред огромните кредитополучатели от ББР с доста дребни изключения е, че те са в извънредно близки връзки с властта през последните години. Толкова близки, че може да се наблюдава по какъв начин превзетата страна - освен банката, само че и министерства, организации, регулатори, прокуратура и прочие, е подкрепяла крепко техните схеми. А ББР е била просто прасенцето касичка за финансиране на олигархията. Информацията за тези заеми не е нова. Финансовият редактор на " Капитал " Николай Стоянов е разследвал и писал няколко пъти през последните години за протичащото се в ББР. Новото в този момент е, че във властта има хора, които нямат никакъв проблем да признаят, че протичащото се е неправилно и освен това. През идващите седмици евентуално ще бъдат изнесени още данни за мащаба на злоупотребите в банката и евентуално ще бъдат подхванати ограничения това да не се случва. Поне до момента в който на власт е служебното държавно управление. Вижте какво възнамерява Кирил Петков.
Капитал - брой 20
Другият човек от краткотрайния кабинет, който тази седмица направи доста мощна поръчка да промени част от страната, беше Бойко Рашков. Служебният министър на вътрешните работи се вряза непосредствено в системата която роди Бойко Борисов,. Бившият министър председател постоянно е направлявал и управлявал персонално какво се случва с полицията и специфичните служби и това прави задачата на Рашков извънредно сложна. Тази седмица сервира и доста добра проява за потребността от дълбока смяна в този бранш. Шефовете на две от най-важните служби - ДАНС и външното разузнаване, се оказаха в неплатен отпуск до септември. Това беше явен опит да се " прескочи " служебното държавно управление и проява за две неща:

Лоялността на шефовете на тези служби не е към българското държавно управление по принцип, а персонално към Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ ще се опита по всевъзможен метод да си резервира контролът върху службите и възвръщането на тези част от превзетата страна няма да станат без опозиция. (Коментар.)

В тази обстановка, с цел да влезеш в Министерство на вътрешните работи със поръчка за доста сериозна смяна, се желае освен храброст, само че и извънредно мощна мотивация. Бойко Рашков най-малко към този момент, наподобява, има и двете. През седмицата той стъпи и един път изкривено - неудовлетворен от агресивното отношение към него на публицисти от bTV, Рашков сподели, че в случай че е на мястото на притежателите на малкия екран, би ги свалил от ефир. Впоследствие се извини, в това число и в. Далеч по-важното в неговото изявление обаче е друго - единствено от първите му усещания за Министерство на вътрешните работи се разкрива злокобна картина за министерството, което харчи над един милиард лв. на година. Тя може да бъде разказана с три думи: безучастие, безвластие и безотговорност. През идващите към три месеца Рашков ще се опита да промени някакви неща, само че надали ще успее доста. Сам споделя, че трайната смяна ще пристигна, в случай че хората харесат този жанр на ръководство и го поддържат на изборите. И това е по този начин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР