Всъдеход ли е, или компактен семеен хечбек? Така или иначе,

...
Всъдеход ли е, или компактен семеен хечбек? Така или иначе,
Коментари Харесай

Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Всъдеход ли е, или стилен фамилен хечбек? Така или другояче, новият Citroën C4 не наподобява на своя недотам сполучлив предходник. Тази кола в действителност несъмнено се откроява и от " масовката ", като тъкмо определение за нея е мъчно да се измисли. Най-близкото такова е издигнат купеобразен лифтбек с четири порти. Автомобилът към този момент е разполагаем у нас, а екипът ни съумя да направи първия тест драйв. Ето и усещанията ни.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Екстериор
Още от пръв взор стилът на новия C4 наподобява по-скоро дребна гражданска война, в сравнение с еволюция. Във визията има явни подсказки за стилизиране, заимствани от последния модел на Citroën (кросоувърът C5 Aircross), само че има и такива, наподобяващи на странния C4 Cactus. Като цяло визията е неординарна и много друга, а дали ще се хареса на претенциозния европейски усет, е рано да се каже.

Това, което е видно е, че тази кола несъмнено е друга, макар че би трябвало да се опълчи на класики в сегмента, като Golf, да вземем за пример. Според нас обаче главните ѝ съперници са малко по-различни - относително новото предложение на Toyota, наречено CH-R и модела на Kia, носещ името XCeed.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Отпред новият C4 е характерен представител на фамилията на Citroën. Характеризира се с познатия ни " висок " похлупак и двусекторни фарове, които са присъщи за новите оферти на френската марка. Това, което е ново в предницата е V-образният автограф, който беше показан, като подарък за рождения ден на автомобилния производител, с концептуалната кола 19_19.

Премествайки взор в профил виждаме и по-високата стойка, която е явна, само че по-извитата линия на покрива е нова, както и по-масивно изглеждащата долна пластмасова защитна обшивка. Именно тя има и характерен отвор в панела, където калника се среща с предната врата. Нестандартният дизайнерски метод проличава изключително изразително откъм гърба, където има странна интерпретация на новия V-образен светлинен автограф, както и закривен заден спойлер.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Подобно на остарелия C4, външният тип може да бъде персонализиран с екстериорни цветни пакети. Като цяло можем да кажем, че визията е нападателна и ексцентрична и няма по какъв начин да е другояче, тъй като основен дизайнер на модела е Пиер Льоклер, основател на първото BMW X6. Новият Citroen има известни прилики и с някои азиатски аналози, само че фирмената еднаквост е отчетлива. Наред с всичко това тази кола (грозна или красива) няма да остави никого безучастен. Тя несъмнено има свое, лично лице, което на нас ни подхожда.
Интериор
За разлика от външния тип, салонът може да се дефинира по-скоро, като еволюция, макар че за визуализирането на инструментите към този момент се грижи ексцентричен и в същото време обикновен 5.5-инчов TFT инструментален клъстер, който впечатлява с забавна подсветка. До него е ситуирана 10-инчовата информационно-развлекателна система, която е позиционирана в центъра на горната част на таблото.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Интересното е, че този C4 на Citroën се е върнал към физическия надзор на вентилацията, контролерите на която са доста по-лесни за работа. Вътрешното пространство е впечатляващо, а позицията за шофиране комфортна и доста добре подкрепена от седалките Advance Comfort, инсталирани общоприетоо на C4.

Един от дребното минуси в салона, който открихме е обвързван със задната част на салона. Заради скосения таван, мястото за главите на пасажерите е по-малко и ръстови пасажери биха изпитали лек дискомфорт. Този минус обаче може да се компенсира ненапълно с регулируемите облегалки на задния диван. Багажното поделение, още веднъж поради скосения таван, също не е от най-големите, като размерът му е единствено 380 литра.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Екстрите в салона са разнообразни, според от равнището на съоръжение. C4 се предлага в равнища Sense, Sense Plus, Shine и Shine Plus, а всички модели имат Bluetooth, DAB радио, автоматизиран климатик и Active Safety Brake система. Друго съоръжение за сигурност, включено като стандарт, е система за ограничаване на скоростта, електронен асистент за поддържане на лентата, система за предизвестие на лидера с функционалност различаване на овакантяване на лентата, както и предизвестие за възможен конфликт.

Като цяло салонът на C4 може да бъде избран, като удобен недотам необятен в горната част на задния пасажерски отсек, само че вътрешното пространство се характеризира със стилно обзавеждане, много добра сглобка и скъпи и качествени материали. Удобството на обичайните за новите модели на марката седалки е впечатляващо.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Двигател и ходови характерности
Бензиновият PureTech 130 мотор се предлага с механична или с автоматизирана скоростна кутия, като точно тези разновидности са нашите любимци. Иначе за C4 са предлага и 1.5-литров Blue HDi 130 дизел, както и напълно електрически модел ë-C4 100 kWh. Дизелът е пестелив, само че не впечатлява с нищо повече, електрическата версия е с недотам огромен самостоятелен пробег, а бензиновата опция, въпреки и с три цилиндъра, съчетава в себе си динамичност и изгодност.

Бензиновият 1.2-литров мотор е добре прочут и от други модели на PSA, беззвучен е, леко нервозен, само че поради турбокомпресора, с който разполага, предлага умерено и несъмнено шофиране без липса на двигателна сила в нито един от оборотните диапазони. За това оказва помощ и осемстепенната автоматизирана трансмисия Aisin, която несъмнено е за предпочитане пред механичната.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Няма по какъв начин да не обърнем внимание и на окачването на новия C4. Перфектно уравновесената возия се дължи на така наречен интелигентни амортисьори с прогресивна хидравлична възглавница. Те се оферират и в другите нови модели на марката, само че можем отговорно да заявим, че това е най-хубавото им приложение до момента. Трябва да кажем, че така наречен Progressive Hydraulic Cushions технология идва от опита на марката в международния рали шампионат.

Но при новия C4 тя играе напълно друга роля. Най-общо казано тя работи в крайните положения - прегъване и разгръщане на амортисьорите, което прави ударите от неравности съвсем неусетни за пасажерите. С други думи возията на C4 е мека, само че и доста постоянна. И до момента в който при доста от повдигнатите коли (клиренсът на C4 e 156 мм) се усилва кренът в завоите, когато те се вземат с по-висока скорост, тук въпросното окачване понижава наклоняването до най-малко.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Заключението, което можем да създадем за моторите и ходовите характерности на новата генерация Citroen C4 е, че без значение дали е задвижван с електромотор или ДВГ, това това е една от доста положителните компактни фамилни коли, както в C-сегмента, по този начин и в този на компактните кросоувъри. Тя просто е комфортна и приятна за каране.
Цена
От всичко казано до тук, можете да си извършите извода, че колата несъмнено ни хареса - гръмък и ексцентричен дизайн, удобен салон и съвършена возия, само че всичко това, както може би се досещате си има своята цена. А при новото предложение C4 тя не е ниска.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Но в случай че сте склонни на подобен разход за автомобил, то нашата рекомендация е да изберете бензиновата PureTech 130 версия, освен това в най-високата спецификация Shine Plus. Тази кола е с добре съчетани мотор и EAT8 осемстепенна автоматизирана скоростна кутия и разполага с най-благоприятен пакет от екстри. С други думи в случай че цените комфорта и ексцентричния избор на автомобил, то C4 несъмнено си заслужава внимание. Ето и ценовата листа на модела.
 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

 Тествахме новия Citroën C4 - една кола, без аналог в C-сегмента

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР