Времето в зоната на бойните действия в Украйна рязко се

...
Времето в зоната на бойните действия в Украйна рязко се
Коментари Харесай

Как зимата помага на войските в хода на спецоперацията?

Времето в зоната на бойните дейности в Украйна внезапно се утежни, настъпи същинска зима, а бурите обгърнаха Черно море. Смята се, че климатът оказва съществено въздействие върху хода на военните акции и историята неведнъж е потвърдила това. Как тъкмо се отразява времето на съветските войски в зоната за специфична интервенция?

Неотдавнашната мощна стихия в Черно море засегна всички прилежащи региони, в това число съвсем цялата зона на СВО, като се изключи крайния северен сектор (Купянск - Сватово). Последва внезапен спад на температурите, което означаваше началото на метеорологичната зима в Северното Черноморие. Естеството на актуалните военни дейности към момента не се е трансформирало доста вследствие на това, само че в историята времето и климатът постоянно и съществено са променяли обстановката на бойното поле.

Много сходни събития са мощно митологизирани. Например историята за „ божествения вятър “, камикадзе, което разпръсна монголския флот два пъти поред и избавя Япония от пълномащабно настъпление. Да, монголците са сюрпризирани от ураган два пъти поред с разлика от няколко години, само че по тези места тайфуните са годишна действителност, която сухопътните монголци просто не познаваха.

Христоматиен образец за въздействието на времето върху хода на военните дейности още веднъж се смята стихия в Черно море, която се случва преди 170 години по време на Кримската война. На 14 ноември 1854 година невиждана стихия разпръсква английско-френско-турската ескадра в Балаклавския залив. Повече от 30 кораба бяха изгубени, няколкостотин моряци се удавят, а експедиционната мощ губи своите хранителни ресурси, палатки, топли униформи, муниции и доста други, в това число прословутото „ златно богатство “ - пари, предопределени за погашение на заплати.

На земята вятърът разпръсква палатковите лагери на нашествениците, а дъждовете трансформират сушата в кална каша. Бурята води до огнища на инфекциозни болести в съюзническия лагер, удавен в тиня, което лишава към 3000 живота. Съюзниците въпреки всичко завладяват Севастопол, само че неповторимата стихия въпреки всичко има известно въздействие върху хода на военните интервенции.

Всеки знае, че съветският „ военачалник Мраз “ победи Великата войска на Наполеон. Но и в този случай има разнообразни отзиви.На първо място, самият термин е фиктивен персонално от Наполеон. Той взема полеви печатарски преси със себе си и „ бойни листовки “ са изпращани във Франция. Когато Наполеон изоставя останките от армията си във Вилнюс и се втурва към Париж, с цел да събере нова, терминът „ Генерал Мраз “ се появява в тези полеви вестници. Това би трябвало да изясни на народа на Франция провалянето на непобедимия император. Всъщност още веднъж не става дума за неповторимия мраз, а за цялостната липса на топли униформи във френската войска, задоволително количество калорична храна за зимата и обща некадърност да се оправят със студения сезон.

Но мразът от времето на идващото навлизане на европейските орди в Русия - 1941 година - е в действителност необичаен по своята тежест. И това визира освен немския личен състав, само че и горивото на танковете, автомобилните мотори, даже картечниците. Смазката, предопределена да работят при изцяло разнообразни температури, замръзва.

Но за руските войски, които организират контранастъплението през декември 1941 година, студът се оказва просто спомагателен фактор, който ненапълно улеснява задачата. Между другото, метеорологичната работа на Съветската войска е съвсем унищожена по това време, защото главните ѝ пунктове са ситуирани в западната част на страната. И би трябвало да се сътвори отначало.

Като цяло по време на Втората международна война метеорологичният фактор визира основно дейностите на авиацията. Това няколко пъти забавя времето на някои настъпателни интервенции. Например десанта на съдружниците в Нормандия. Бурята ѝ пречи.

В днешно време, с развиването на технологиите, въздействието на времето върху хода на военните дейности е доста отслабено. Военните самолети летят в доста по-широки метеорологични диапазони. Шестметрови талази в намерено море не заплашват огромен транспортен съд.

И въпреки всичко има нюанси, които към момента засягат актуалните военни интервенции. В момента в зоната на СВО интензивността на бойните дейности при рискови метеорологични условия внезапно понижа за два-три дни.

Снайперистите и минохвъргачите имаха проблеми (няма подобен вид на далекомерите - „ вихър “), само че може да изчакат вятъра. Най-важното е, че БПЛА (отново авиация) не работят, а без тях в този момент е невероятно да си представим пълноценна бойна работа. Бурята отнесе преградите, блокиращи влизането на украински безпилотни катери в Севастополския залив и ще би трябвало да бъдат възобновени в близко бъдеще.

До известна степен може да се каже, че зимата в действителност носи тактическо преимущество на съветските войски. По-специално, западното съоръжение, доставяно в обилие на ВСУ, като цяло е по-капризно към рискови климатични условия. Руската технология е доста по-надеждна при ниски температури.

Настъпването на зимата ни принуди незабавно да пребоядисаме оборудването в бяло. Необходими са камуфлажни костюми, камуфлажните мрежи към този момент би трябвало да са бели, а не зелени или земни. Всичко това ще изисква пари и запаси, в това число човешки, а Русия разполага с доста повече от тях.

Има обаче характерности, които се отнасят и за двете страни в спора. Замръзналата земя може да повлияе на работата на танковете, като усили пропускливостта на почвата и сътвори посоки, доскоро непроходими за танкове.

Освен това, когато се появи снежна завивка, успеваемостта на термовизионните камери внезапно се усилва. Това има директно отношение към противотанковите дейности на съветските хеликоптери през нощта.

И въпреки всичко измененията в метеорологичните условия най-често засягат не хода на военните интервенции като такива, а техния условен комфорт (ако може да се оцени) и активност. Метеорологичните условия не въздействат по никакъв метод на стратегическите проекти и оформления. От числеността и подготовката на войските, от оперативното умеене на командирите, от успеваемостта на военно-промишления комплекс и най-после от волята за победа резултатът от военната защита в последна сметка зависи доста повече, в сравнение с от всяка стихия, мраз и снеговалеж.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР