Времето лети! Един след друг дните неусетно се изнизват. Като

...
Времето лети! Един след друг дните неусетно се изнизват. Като
Коментари Харесай

Как се кандидатства в детска градина?

Времето лети! Един след различен дните незабелязано се изнизват. Като че ли беше през вчерашния ден мигът, в който за първи път поехте дребното си ангелче в нежните си майчински прегръдки и сърцето ви се извърши с необятна, безрезервна любов и неописуемо благополучие.

Днес за мъничкото ви дребосъче е настъпило време да се отдели от вас и да постави началото на нов стадий от неговия живот – постъпването в детска градина. За доста майки и деца това е сложен прочувствен миг на разлъка, защото до тогава всеки ден и час са споделяли дружно. Но това е смяна, която се случва в живота на всеки родител и дете и с времето се трансформира в естествена част от всекидневието.

Детската градина се трансформира във втори дом за детето. По-голямата част от деня си то прекарва точно в нея. Там стартира да се образува като обществен субект и да получава нови познания и умения. Затова изборът на детско заведение е от извънредно значение и е значимо да бъдете деликатни, когато се спирате на такова.

Първата и най значима стъпка е да си набележите най-малко 2 или 3 детски градини, с цел да имате различен късмет, в случай че не ви одобряват в едната, все в някоя от другите да се получи. В избора ви ще ви оказват помощ следните фактори и критерии:

- местонахождение - да вземем за пример да се намира наоколо до дома ви или работата ви;

- материална база - дали заведението е чисто и подредено, разполага ли с разнообразни типове занимателни за малчуганите уреди като топки, обръчи, детски играчки и др.;

- отношение на чиновниците – проучете дали обръщат задоволително внимание на децата, като им провеждат разнородни занимания, има ли установени случаи на принуждение (за страдание много наболял проблем в последно време), дали децата наподобяват щастливи, удовлетворени и ангажирани в разнообразни дейности;

 документи за кандидатстване в детска градина

- стойност на месечната такса и възможни спомагателни разноски за идната образователна година.

Едно конкретизиране, което бихме желали да вмъкнем е, че в някои общини е въведено районирано кандидатстване, т.е. можете да изберете детски заведения, които се намират единствено във вашия регион на местоживеене, а не където вие пожелаете. Информирайте се по какъв начин стои този въпрос във вашето обитаемо място.

След като към този момент сте се спрели на съответните детски градини идва ред на подаването на документи. В множеството огромни градове в страната има основани електронни осведомителни системи за обслужване на детските заведения. Чрез тях родителите могат да се записват, да подадат информация, както и да посочат желанията си. Все отново, в случай че определените от вас детски градини не попадат в тези осведомителни системи, е належащо да отидете персонално на място.

Задължителните документи, които се изискват за кандидатстване в държавна детска градина, са следните:

1. Заявление за банкет по одобрен пример – изтегля се от осведомителната система или се получава на място в детското заведение.

2. Оригинал и ксерокопие от свидетелството за раждане на детето.

3. Оригинали и ксерокопия на персоналните карти на родителите.

4. Документ от шеф, че родителят работи на трудов контракт. Документът би трябвало да съдържа произлязъл номер, дата на издаване, влажен щемпел, автограф, БУЛСТАТ на компанията.

5. Уверение от дирекция " Местни налози " за съществуване или липса на неизплатени данъчни отговорности отстрана на родителите.

6. За осигуряващите се независимо родители се изискват ксерокопия от годишните данъчни заявления за миналата календарна година, които имат легализация от избрания чиновник.

7. Безработен или безработни родители дават документи от направена регистрация в Бюрото по труда.

Това са нужните документи за кандидатстване в детска градина в най-общите случаи. В другите държавни градини може да има леки отклонения свързани с тях. Затова ви предлагаме преди да кандидатствате, да се информирате от съответното детско заведение по отношение на техните условия.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР