Временното примирие във войната между Израел и Хамас изтече в

...
Временното примирие във войната между Израел и Хамас изтече в
Коментари Харесай

Примирието между Израел и Хамас приключи. Газа отново е под обстрел

Временното помирение във войната сред Израел и Хамас изтече в петък сутринта, съобщи Ройтерс. Израел възобнови бойните си интервенции против Хамас в Ивицата Газа и упрекна групировката, че е нарушила съглашението за военна пауза.

Новината идва седмица след сред двете страни предишния петък. Паузата докара до освобождението на 97 , отвлечени от Хамас, и на 210 . Беше улеснено и влизането на филантропична помощ в Газа, където се води войната.

Хамас е палестинска ислямистка формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Малко преди края на примирието израелските военни сили оповестиха, че са прихванали ракета, изстреляна от Газа, и насочиха обвиняване към Хамас. Групировката не е коментирала случая и не е поемала отговорност.

Израел упрекна ислямистката формация и в нарушение на съглашението за освобождение на всички дами, държани като заложници.

„ С подновяването на бойните дейности ние подчертаваме, че израелското държавно управление се ангажира да реализира задачите на войната - да освободим заложниците си, да отстраняваме Хамас и да се уверим, че Газа няма да съставлява опасност за жителите на Израел “, гласи изказване от кабинета на израелския министър председател Бенямин Нетаняху .

В петък палестински медии, представени от Ройтерс, оповестиха за израелски въздушни и артилерийски удари в Газа. Ал Джазира съобщи за няколко убити и ранени в Ивицита вследствие от израелския обстрел.

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който беше на публично посещаване в Израел, прикани страната да избегне цивилните жертви и всеобщото разселване измежду популацията в Газа.

Блинкен настоя Израел да пази и сериозната инфраструктура в Ивицата - лечебни заведения, електроцентрали и водни уреди.

Войната сред Израел и Хамас стартира на 7 октомври с нахлуване на ислямистката организация над Израел. При него починаха 1200 души, а към 240 бяха взети за заложници от Хамас.

Израел отговори на тази офанзива с пълномащабна атака, обстрел и обсада над Ивицата Газа, следена от Хамас.

Според локалните управляващи, представени от Организация на обединените нации и интернационалните организации, досега дейностите на Израел в Ивицата са довели до над 15 000 жертви от палестинска страна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР