Временно се преустановяват зелените коридори за ваксиниране Временно ще преустановим

...
Временно се преустановяват зелените коридори за ваксиниране Временно ще преустановим
Коментари Харесай

Искаме от Германия и Франция 1 милион дози на Pfizer

Временно се преустановяват " зелените коридори " за имунизиране

" Временно ще преустановим " зелените коридори ". Ако дойдат 52 хиляди дози в събота, те ще бъдат разпределени незабавно ", заяви здравният министър Костадин Ангелов, представен от Bulgaria ON AIR.

Проведени са диалози с Германия и Франция за обезпечаване на 1 млн. дози ваксини на Pfizer, които да дойдат у нас през март. Увеличени са доставките от Moderna - през март се чакат още 85 000 дози.

15 168 са хората, които са имунизирани в " зелените коридори " отвън етапите от проекта за имунизация. 17 518 ваксини са сложили персоналните лекари досега. Ваксините лекари с първа доза са 13 969, стана ясно от статистиката на Министерството на здравеопазването.

" Вторите дози ще дойдат по графика, който е указан, няма проблем за имунизираните с първа доза на AstraZeneca. България няма нищо общо с договорите и темпа на доставките. Ако имунизациите идват при нас по проект, нещата ще са ОК. Това е приоритет на цялото държавно управление. Да, имаше опашки - това е опашка за здраве, хората да останат здрави. Опашките не са единствено в България, даже в Съединени американски щати има опашки за ваксини. Ваксини няма, тъй като компаниите не си извършват сделките ", разгласи проф. Ангелов.

" Ако заболеваемостта е към или под 200 на 100 000, ние ще предприемем внимателно тази крачка (с отварянето на заведенията - бел. ред.). Знаем какви са рисковете и знаците, изследваме ги доста поредно. Никаква страст - цифри, индикатори, медицина, просвета и разсъдък. Нямаме потребност от страст и боязън, дано хората да бъдат спокойни, дано да носят маски ", сподели още здравният министър.

По думите му би трябвало да се разреши на ангажираните в туристическия отрасъл и на българските жители да влязат в съревнование с всички туристически сектори в прилежащите страни.

" Ако в този момент не стартираме ясна организация, която да преследва цели, то ние ще имаме провален туристически сезон ", сигнализира министър Ангелов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР