Временната парламентарна комисия за ревизия на начина, по който се

...
Временната парламентарна комисия за ревизия на начина, по който се
Коментари Харесай

Комисията по ревизията подхваща най-големите договори на последния кабинет

Временната парламентарна комисия за проверка на метода, по който се ръководят обществените финанси и сдружения, ще стартира активността си с най-големите контракти на последния кабинет. Комисията през днешния ден се събра на първо съвещание, като реши предпочитано да се захване със 7 групи инспекции за дейноста на държавни органи и компании от последните 4 години. Парламентът гласоподава по-дълъг времеви небосвод – 10 години, само че размерът от работа е голям и комисията реши да стартира с най-близките във времето случаи.

„ Преценихме, че публичният интерес тук е най-голям, като част от тези действия, които ще подлежат на проверка, към момента се извършват. Така работата на комисията може да предотврати възможни злоупотреби при тези контракти “, аргументира определените цели ръководителят на комисията и водач на „ Изправи се. Мутри вън “ Мая Манолова. Манолова изясни, че комисията е получила близо 60 сигнала още за първото съвещание на комисията, събрани са и доста журналистически разледвания, търси се подпомагане от неправителствения бранш.

На базата на събрната информация комисията обособява няколко групи за инспекция. Очаквано особено място в инспекциите получава бранш пътно строителство и активността на държавното сдружение „ Автомагистрали “. От три години насам „ Автомагистрали “ получава милиарди за построяването на автомагистрала „ Хемус “ с непосредствено възлагане от кабинета, като превъзлага част от дейностите за стотици милиони левове на други компании без процедура по Закона за публичните поръчки. Така остава и загадка кой тъкмо строи автомагистралата.

Ще бъдат провевери и Държавната консолидационна компания и подопечното й сдружение „ Монтажи “. Към „ Монтажи “ бяха наляти през ДКК 500 млн. лева за ремонт на язовири, още веднъж без никаква изясненост кой получава парите за самото осъществяване и какво е свършено. Същевременно същата активност бе предоставена на друго държавно дружество – Управление и стопанисване на язовири.

„ Турски поток “, „ Булгартрансгаз “, Българската банка за развиване са също в групата с предпочитани обекти за инспекция. По искане на депутати в първичния лист бяха добавени още шесте горски държавни сдружения (предложение на ИТН) и осъществяваните от държавни сдружения покупко-продажби на Софийската стокова борса (искане на БСП). Част от проверките ще са и изразходваните през пандемията средства – за тях закон за публичните поръчки въобще не бе прилаган, като тук ще се употребяват и данни от осъщественият надзор върху същата активност в предходното 44-о Народно заседание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР