Временната комисия за изработване на правилник за работата на парламента

Временната комисия за изработване на правилник за работата на парламента ...

Депутатите запазиха размера на заплатите сиВременната комисия за изработване на правилник за работата на парламента реши да не променя размера на възнагражденията на народните представители.

Идеята на "Изправи се БГ, ние идваме" беше възнагражденията да паднат от три средни бюджетни или около 4500 лева на една - тоест 1570 лева.

Манолова аргументира радикалната мярка с необходимостта народните представители да се солидаризират с гражданите в кризата. 

„В условията на продължаваща пандемия, засилваща освен здравната, но и икономическата несигурност на българите, и хронично ниски доходи на българските граждани, при които един на четири души живеят под прага на бедност, закономерно е солидарното намаляване на трудовите възнаграждения и на народните представители, и свързаните с техните възнаграждения ръководства на държавни институции”, пише в мотивите към предложенията й.

От парламентарната група на коалицията на Манолова направиха сходни предложения и в миналото 45-о Народно събрание. Очаквано, и тогава, и сега те не събраха подкрепа.

Проектоправилата предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала всеки първи четвъртък на месеца.

Очаква се членовете на временната комисия по правилника да обсъдят окончателно идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Източник: banker.bg