Временна комисия по ревизията в парламента се зае с проблема

...
Временна комисия по ревизията в парламента се зае с проблема
Коментари Харесай

Комисията по ревизията се зае с цената на промишления ток

Временна комисия по проверката в Народното събрание се зае с казуса с цените на пазара на електрическата енергия за бизнеса. За тази цел депутатите изслушват способени лица по тематиката.я

Според изпълнителния шеф на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов, пазарните обединявания на енергийните тържища не се отразяват трагично на цените.

По думите му пазарните обединявания са един прийом, който покачва автоматичността и улеснява метода на търговия за самите пазарни участници. " Но пазарните обединявания не въздействат на обмена сред две пазарни зони ", посочи Константинов. Той добави, че този продан е съществувал и преди пазарното обединяване и съществува и след пазарното обединяване.

Пазарното обединяване на енергийните тържища сред България и Гърция сега има пазарен и свободен потенциал сред 600-700 мегавата за всеки час, уточни изпълнителният шеф на БНЕБ. Но този продан го е имал и преди този момент пазарно обединяване, добави Константинов. " Пазарното обединяване с Гърция, както и което и да е друго пазарно обединяване, не въздейства на цените, камо ли трагично ", посочи той.

Проектът за пазарното обединяване на енергийните тържища на България и Румъния е от няколко години. Това пазарно обединяване се е забавило, тъй като първо е трябвало да се реализира така наречен " локално обединяване " сред четири европейски страни - Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

" За да бъде допустимо нашето обединяване, тези четири страни трябваше да се обединят с останалата част на Европа ", изясни Константинов. Той посочи, че това обединяване е било забавено над 10 месеца. Но въпреки всичко към този момент е реалност и по този метод дава " зелена светлина ", с цел да стартира планът на обединяване на пазарните сегменти " ден напред " на двете тържища да се случи по-скоро. Вече е одобрен график, по който на 20 септември ще стартират пазарните проби на този план. Те лишават към месец. Това ще разреши през октомври да бъде проведена първата тръжна сесия на пазар " Ден напред " в режим пазарно обединяване.

Проектът за обеди принение на пазара с Гърция е почнал доста по-късно, тъй като до преди година гръцката борса не е имала работещ пазар " Ден напред ". След като този пазарен сегмент е проработил на гръцката борса, както и заради забавянето на пазарното обединяване с Румъния, обединяването на нашата енергийна борса с тази на Гърция се е случило на 11 май, подсети Константинов.

В последна сметка задачата е всички борсови пазари в границите на Европейския съюз в сегмента " Ден напред " да бъдат свързани посредством така наречен " пазарни обединявания ". По този метод ще стане най-ползотворно и ефикасното потребление на така наречен " трансгранични права за транспорт ". Това е опцията на електрическата сила да минава в двете посоки от една електрическа система в друга, изясни още изпълнителният шеф на БНЕБ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР