Временен мораториум върху плащанията на банковите кредити вероятно ще обяви

...
Временен мораториум върху плащанията на банковите кредити вероятно ще обяви
Коментари Харесай

Готви се отлагане на плащанията по кредити

Временен мораториум върху заплащанията на банковите заеми евентуално ще разгласи европейският банков орган в сряда, заяви шефът на Българската национална банка Димитър Радев пред Нова телевизия в понеделник. По думите му българската банкова система е в добра кондиция и може да издържи от 3 до 6 месеца на рецесията, подбудена от ограниченията против разпространяването на ковид, довели до прекъсване на производства, затруднени доставки и спад на търговията. Той сподели още, че при актуалната обстановка влизането на България в чакалнята за еврозоната се отсрочва за 2021 година

Радев уточни, че се работи по три пакета от ограничения, които да подсигуряват безпроблемното действие на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктура.

" Това, което ще стане, е, че евентуално до сряда, европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата им стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми ", добави той.

" Хората с ипотечни заеми би трябвало да приказват с банките и това е точно задачата на регулаторните ограничения, които предлага Българска народна банка. Да се даде спомагателна еластичност, спомагателни благоприятни условия на комерсиалните банки, тъй че с самостоятелен метод към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко състояние от позиция на финансова адекватност и ръководство на кредитния риск ", сподели шефът на Българска народна банка.

Според него хората с депозити нямат огромна маневреност, само че депозитите им са на несъмнено място.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР