Враца. Фокусирано ще работим за популяризиране на проекта Сподели България“,

...
Враца. Фокусирано ще работим за популяризиране на проекта Сподели България“,
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова във Враца: Фокусирано ще работим за популяризиране на 12-те винено-кулинарни дестинации

Враца. Фокусирано ще работим за разпространение на плана „ Сподели България “, който включва създаването на 12 винено-кулинарни дестинации. Маркетинговата акция ще е част от идващия стадий в реализацията на самодейността. Предвижда се основаването на рекламни материали, както и включването във всички осведомителни брошури на министерството. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във Враца след провеждането на шестата кръгла маса по плана, оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма . Тя изясни още, че откакто дестинациите бъдат одобрени от бизнеса и локалната власт, те ще бъдат цифровизирани и качени във всички онлайн платформи, с които министерството работи, както и на формалния уебсайт на ведомството.
В публичната полемика участваха Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, Калин Каменов, кмет на Община Враца, инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по лозата и виното, представители на локалната власт, на туристическия и аграрни бизнес. Обществените полемики са част от втората фаза на плана, като досега бяха извършени 5 дебата, а кръглата маса във Враца е финалната.
Броят на дестинациите – 12, е определен, с цел да дава отговор на броя на месеците в годината. Те са ситуирани на територията на цялата страна и включват 55 общини, близо 120 туристически забележителности и присъщите за всеки район вино и кулинария.
„ Считаме, че планът с създадените 12 винено-кулинарни дестинации ще способства повече гости да се насочат към вътрешността на България и към по-малко познати места ", уточни министър Ангелкова. Тя добави, че това ще спомага за по-голяма известност на регионите и одобряването на страната като целогодишна туристическа дестинация.
Анализ на Световната организация по туризъм демонстрира, че гастрономията е характерен и стратегически детайл при определянето на имиджа и марката на дестинацията. Именно гастрономията се подрежда и в топ 3 аргументи за визити на дадена дестинация съгласно туристите, като преди този момент са културните забележителности и природата.
„ Досега в границите на плана „ Сподели България “ в извършените 5 кръгли маси участваха над 400 души - представители на национални и районни туристически сдружения, хотелиери, туроператори, локални аграрни и винопроизводители ", сподели министър Румен Порожанов. Той разясни, че са получени редица оферти и всичките техни рекомендации към този момент са отразени в плана.
„ В период от 2 седмици всички искащи могат да изпращат своите мнения и оферти, с цел да се завърши планът и да продължи напред с популяризирането на самодейността ", осведоми министър Ангелкова. Тя благодари на кмета Калин Каменов за семейството и за ангажираността на плана и поредната работа на локалната власт за развиването на туризма в района. В местата за настаняване с 10 и повече кревати в област Враца за интервала януари-август са отседнали близо 26 хиляди посетители, осъществените нощувки приближават 54 хиляди, а приходите от тях са над 1,455 млн. лева, регистрира се нарастване от към 2%, което, въпреки и неголямо, демонстрира прогрес и би трябвало да продължим в тази посока.
Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на министрите Ангелкова и Порожанов за опцията общината да е алегоричен хазаин на събитието на двете ведомства. Той разяснява, че е доста значимо туристическите артикули да се промотират, и ще разчита на още по-добро съдействие в бъдеще.
В умозаключение министър Ангелкова прикани представителите на локалните управляващи и туристическия бизнес да се включат в конкуренцията за третите Годишни награди в туризма, които министерството провежда. Призьорите ще бъдат избрани посредством публично гласоподаване, а спечелилите ще получат премиите си на публична гала на 11 декември в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР