Вратарят на Славия Георги Петков бе признат за рекордьор заради

...
Вратарят на Славия Георги Петков бе признат за рекордьор заради
Коментари Харесай

Най-възрастният действащ футболист в света е българин

Вратарят на " Славия " Георги Петков бе приет за рекордьор поради единствения си мач през 2022 година

Вратарят на " Славия " Георги Петков е най-възрастният състезател в професионалния футбол в света за миналата година. Това разгласи Международната федерация за футболна история и статистика (IFFHS), съобщи вестник.

На 20 февруари 2022 година в мача против " ЦСКА - София " Петков е пазил за " белите " на 45 години 343 дни. Така той изпреварва със 145 дни идващият в класацията - египтянинът Мохамед Абдел Монсеф ( " Ал Итихад " ), също вратар, който на 23 август е играл против " Замалек " на 45 години и 198 дни. Това обаче беше и прощалният мач в кариерата на египтянина, известен с прякора си Уса.

Третият в подреждането - боливиецът Даниел Вака ( " Роял Пари " ), още веднъж вратар, е бил на 43 години 324 дни, когато е пазил против " Реал Санта Крус ".

Парадоксалното е, че мачът, с който Георги Петков записа международното достижение за 2022-а, беше и единственият му мач за годината. Той получи доста тежък удар в главата след конфликт с тогавашния футболист на " ЦСКА - София " Жорди Кайседо и беше заменен в 43-ата минута, като бе откаран в болница с тежко комоцио. Петков тогава губи схващане на няколко пъти на терена и животът му бе избавен от лекаря на " Славия " Дениз Йълмаз. Бившият народен вратар обаче се възвърне и даже разгласи, че няма желание все още да приключва кариерата си.

Това значи, че още при първия си изигран формален дуел за " Славия " през 2023 година Петков ще усъвършенства личното си достижение, защото към този момент е на 46 години, а през март ще навърши 47.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР