Връщането на брадатия лешоядв България и на Балканския полуострове целта

...
Връщането на брадатия лешоядв България и на Балканския полуострове целта
Коментари Харесай

Връщането на брадатия лешояд в България и на Балканския полуостров е целта на нов проект

Връщането на брадатия лешоядв България и на Балканския полуострове задачата на новия проект„ Живот за брадатия лешояд ”,осъществяван с финансовата поддръжка на стратегия Лайф на Европейския съюз, който беше показан през днешния ден. Брадатият лешояд е знак на българската природозащита, само че е липсващ от територията на страната ни преди 50 години. Не се среща към този момент и на целия Балкански полуостров, като се изключи остров Крит, където са останали няколко, обясниха от „ Зелени Балкани ”, координираща организация по плана. След като бъде освободена в природата, всяка от птиците ще бъде маркирана със сателитен предавател, с цел да може да бъде проследявана и избавена при положение на случай.

Брадатият лешояд се назовава още „ костобер “, тъй като се храни с кости и е извънредно потребен за природата. Основната цел на новия план е възобновяване на популацията на този емблематичен за България тип, само че има и още една, описа биологът от „ Зелени Балкани ” Симеон Марин, координатор на плана

В рамките на плана ще бъдат доставени 15 млади брадати лешояди от южна Испания, както и сред 70 и 100 черни. Първите ще дойдат през 2025 г, а следващата година ще се изградят така наречен „ хакове ”,това са клетките за освобождение на млади птици.

В рамките на плана ще се направи и огромна осведомителна акция, добави Елена Стоева от „ Зелени Балкани ”, тъй че туристите и алпинистите да го припознаят като нещо свое и да бъдат ангажирани с него.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР