Враждуващите страни в Йемен днес стигнаха до споразумение да удължат

...
Враждуващите страни в Йемен днес стигнаха до споразумение да удължат
Коментари Харесай

ООН: Йемен удължава за трети път примирието в цялата страна


Враждуващите страни в Йемен през днешния ден стигнаха до съглашение да удължат с още два месеца примирието в цялата страна, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, съобщи специфичният делегат на Организация на обединените нации за Йемен Ханс Грундберг, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е третото удължение на примирието, което беше въведено за първи път на 2-ри април след съглашение сред държавното управление на Йемен и подкрепящата го коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, и техните противници - подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

Примирието ще продължи до 2-ри октомври.

" Това удължение на периода на примирието включва ангажимент на страните да засилят договарянията за реализиране на разширено съглашение във допустимо най-кратък период ", съобщи Грундберг в изказване. " Разширеното помирение ще включва съглашение за погашение на заплатите и пенсиите на държавните чиновници, отваряне на съществени пътища, с цел да се улесни напредването на хората, прибавяне на нови дестинации от и до летището в столицата Сана и обезпечаване на постоянен приток на гориво към пристанището в Ходейда ", добави той.

През април започнаха да се правят два търговски полета седмично до и от следеното от бунтовниците летище в Сана. Полетите от летището в столицата бяха прекратени за към шест години. Първоначалното съглашение за помирение също по този начин разреши влизането на кораби с гориво в пристанището Ходейда в Западен Йемен.

От края на 2014 година Йемен се намира в унищожителен спор сред подкрепяното от Саудитска Арабия държавно управление и подкрепяните от Иран бунтовници. През март 2015 година Саудитска Арабия образува военна коалиция в поддръжка на държавно управление в битката против хусите, които месеци по-рано превзеха столицата Сана и други региони на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР