Връх Еверест е най-голямото предизвикателство за алпинисти и пътешественици. Това

...
Връх Еверест е най-голямото предизвикателство за алпинисти и пътешественици. Това
Коментари Харесай

Защо никой не изкачи Еверест през 2015?

Връх Еверест е най-голямото предизвикателство за алпинисти и пътешественици. Това е най-високият връх в света, както и най-опасният. Но през 2015 година, за пръв от четири десетилетия насам, никой не съумя да изкачи именития връх.

Новината не е изключително изненадваща, имайки поради земетресението в Непал, което провокира голяма лавина, умъртвила 24 алпинисти. Опасните условия и възбраните на държавното управление също спомогнаха за слагането на антирекорда.

Въпреки опитите на алпинистите да открият нови направления до върха, атмосферните условия просто не бяха на тяхна страна. Но има и един фактор, поради който изкачването на Еверест ще става все по-трудна задача с всяка минала година. Това са измененията в климата. Въпреки че земетресенията, провокирали поредицата от лавини, не са свързани с климатичните промени, непредизвиканите от трусове лавини са. Една такава стана повода за гибелта на 16 души през 2014 година

По-рано тази година учените схванаха, че размерът на глетчерите на Еверест е намалял с 20% сред 1961 и 2007 година Изследователите допускат, че някои елементи от глетчерите ще се смалят с 99% до 2100 година Опитните алпинисти са на мнение, че топенето и изместването на ледовете ще направи изкачването още по-опасно.

В прочут смисъл това са положителни вести – върхът стана прекомерно известен в последните години, което е довело до струпване на доста количество отпадък. Известният алпинист Томас Хорнбейн (Thomas Hornbein) споделил:

„ Еверест не е частна благосъстоятелност. Той принадлежи на доста хора. “

Но в случай че планината бъде променена вечно поради климатичните проблеми, може би към този момент няма да принадлежи на никого в тази си форма.

Smithsonian

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР