Врачанският митрополит Григорий е новият наместник-председател на Светия Синод, съобщи

...
Врачанският митрополит Григорий е новият наместник-председател на Светия Синод, съобщи
Коментари Харесай

Митрополит Григорий е новият наместник-председател на Синода

" Врачанският митрополит Григорий е новият наместник-председател на Светия Синод ", заяви говорителят на Синода митрополит Киприан, съобщи кореспондент на " Фокус " . Той ще управлява и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и Софийски митрополит.

Негово Светейшество патриарх Неофит напусна този свят на 78 години на 13 март след дълго и тежко боледуване.

Временният наместник има основната роля да провежда Патриаршеския изборен църковен събор. Избирането на четвъртия български патриарх би трябвало да стане не по-късно от четири месеца след кончината на главата на Българската православна черква. 

Изненадващо късно вечерта в понеделник Пловдивският митрополит Николай разгласи със особено обръщение-позиция, че няма да взе участие в битката за правоприемник на патриарх Неофит I.

В претекстовете си той написа: " Не мога да позволи, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана редовно и методично през всичките години на моето служение, през днешния ден да става причина за накърняване на достолепието на Църквата, " която няма леке, или недостатък, или нещо сходно. " (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на подозрение върху нейната самостоятелност и свободния избор на нейните предстоятели ".

На въпрос на " Фокус " оказван ли е напън върху митролит Николай да се откаже от съревнованието за четвърти патриарх на България, митрополит Киприан в началото не отговори, а след това сподели, че Николай не му е споделял сходно нещо и всеки има право на свободна воля.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР