Впечатляващите забележителности на Русия се дължат на особеното географско положение

...
Впечатляващите забележителности на Русия се дължат на особеното географско положение
Коментари Харесай

Забележителностите на Русия

Впечатляващите забележителности на Русия се дължат на особеното географско състояние на страната и изминатия хилядолетен исторически път.

Уникалното културно пространство обгръща традициите и обичаите на десетки нации, живеещи дружно на гигантска територия, включваща съвсем всички естествени зони.

МОСКОВСКИЯТ КРЕМЪЛ

Това е една от най-големите европейски замъци – център на мощ, власт, история и просвета, знак на държавността – всички съветски императори и царе, като се стартира от Иван IV, са били короновани в катедралата Успение Богородично на Кремъл. В Големия Кремълски замък се организират актуалните инаугурации на президентите, което бележи историческата последователност на процедурата по назначение на най-високия пост в страната. Стените и кулите на крепостта са непокътнати във типа, който строителите им придават през XV–XVII век.

ТРОИЦЕ-СЕРГИЕВА ЛАВРА

В продължение на съвсем 700 години това място е почитано от вярващите като източник на духовна святост. Всяка година православни от цялата страна идват в Сергиев Посад, с цел да посетят манастира, основан от Сергий Радонежски. Векове наред лаврата служи освен като духовна, само че и като военна опора за образуването на единна съветска страна. Мощните крепостни стени неведнъж са отразявали нашествието на врага. Лаврата с право може да се назова една от главните православни забележителности на Русия – територията на манастира изобилства с монументи от разнообразни столетия, образуващи неповторим архитектурен отбор.

ДОЛИНАТА НА ГЕЙЗЕРИТЕ

Река Гейзерная тече в сложен за достъп регион на Камчатка, по тази причина откриването на нейния сектор с гейзерите е станало едвам през 1941 година Цялата котловина е оповестена за резерват.

ОСТРОВ КИЖИ

Онежкото езеро включва доста живописни острови, само че единствено един от тях претърпява същинско туристическо „ настъпление “ – Кижи. Всичко с помощта на невероятната работа на безименните дърводелци, които са построили няколко дървени църкви и камбанарии. Те са обединени под общото име „ Кижский погост “. Смята се, че строителството е осъществено извънредно с брадви, без потребление на железни скоби и пирони. Дървените здания от XV – XIX век са донесени на острова от цялото Прионежие. Тук те са съвсем деветдесет.

ЕЗЕРОТО БАЙКАЛ

Езерото е безспорен първенец по дълбочина, непорочност и своеобразието на животинския и растителния свят измежду сладководните обекти на Земята.

ТРАНССИБИРСКАТА МАГИСТРАЛА

Магистралата служи като материално доказателство за професионализма на съветските инженери и уменията на служащите по това време. При полагането са решавани стотици най-трудни софтуерни проблеми при извънредно неподходящи метеорологични и сложни ландшафтни условия. Освен че е забележителна сама по себе си, «Транссиб» дава отлична опция да се видят огромните градове на Сибир, Урал и Далечния изток и естествени хубости.

ДЕРБЕНТ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР