Впечатлението на хората за нашествие от насекомите миризливки се дължи

...
Впечатлението на хората за нашествие от насекомите миризливки се дължи
Коментари Харесай

Експерт за миризливките: Когато са в стая, която е добре затоплена, се активизират. Умират, ако не успеят да излязат навън

Впечатлението на хората за настъпление от насекомите " миризливки " се дължи на захлаждането на времето - интервал, в който те търсят леговище за зимуване и влизат в домовете. Това изясни за Българска телеграфна агенция доцент доктор Николай Симов от Националния природонаучен музей - Българска академия на науките.  Ентимологът сподели, че една от повода за интензивността на миризливките през есента се дължи и на климатичните промени, водещи до по-топло време.

Със сигурност има настъпление, само че от позиция на това, че тези инсекти превземат нови територии, сподели Симов. Той разясни, че миризливките са инвазивен тип, привнесен от чужбина. Те се популяризират поради придвижването на хора и артикули, като за кафявата миризливка се знае, че е от Югоизточна Азия, уточни ентимологът.

Макар че ги срещаме постоянно в дома си, миризливките не са рискови, уточни Симов. " Това са инсекти, които даже не се пробват да търсят контакт с индивида “, сподели ентимологът.

По думите му нееднократно хора са носели буболечки със питане какви са. Симов си спомня и случай, при който от Националната работа за защита са занесли в музея насекомо от една от формалните резиденции с гледище да се откри какъв тип е.

Що за същества са миризливките?

Миризливките, наричани по-рядко вонещици, спадат към разред полутвърдокрили инсекти, каквито са божикравичките и дървениците. Половината на крилото им е с по-кожеста твърда конструкция, а другата – ципеста.

" Групата е доста забавна, разнообразна във връзка с местообитание “, разяснява специалистът.

Миризливките живеят по растенията и дърветата, хранят се със сока на плодовете, по тази причина, по думите на Симов, могат да са проблем за зеленчуковите и овощни култури. 

Ентимологът приказва за най-често срещаните два типа миризливки у нас – зелена или кафява (мраморна). По думите зелената от ден на ден се появява в домовете на хората. Присъствието на кафявата миризливка в България е открито от 2016 година

В София тя става извънредно всеобща, след това във всички други градове, разяснява Симов. По думите му фактът, че тя може да лети, спомага за нейното разпространяване.

" Един път пренесена от индивида и попаднала в подобаваща климатична зона с задоволително храна, миризливката умерено се популяризира и сама “, съобщи той.

Опасни ли са миризливките за хората?

Миризливките също имат хобот, само че не са кръвосмучещи като креватната дървеница, означи Симов. Единственото неприятно е миризмата, която отделят, в случай че бъдат смачкани или хванати с ръце. Оставят и лека жълта пигментация, уточни експертът.

Като подсети още веднъж, че миризливките са дейни през топлите месеци, доцент Симов изясни, че зимуват възрастните представители на този тип насекомо.

Миризливките излизат напролет, живеят, снасят яйца, след което, през май-юни умират и се появяват новите ларви. До есента тези млади миризливки са станали възрастни и те са второто потомство, което от края на лятото - началото на есента потеглят да си търсят място за зимуване, описа ентимологът. По думите му точно миризливките от второто потомство са дейни и виждаме в всекидневието си и точно на тях се дължи нашествието в последните седмици. Обикновено миризливките зимуват в кората на дърветата, крият се по дограмата. Понякога и някое растение в дома може да бъде техен гостоприемник, сподели Симов.

Когато попаднат в стая, която е добре затоплена, до момента в който на открито е студено, те се засилват и стартират да летят, изясни той. Ако летят прекомерно дълго и изтощят питателните си ресурси, само че не съумеят да излязат на открито, миризливките умират, сподели Симов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР