Войски от ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КФОР)

...
Войски от ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КФОР)
Коментари Харесай

Миротворци от НАТО издигнаха бариери в град в Косово

Войски от ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КФОР) в сряда издигнаха бариери в северния град Звечан след конфликти с етнически сърби, съобщи. Войниците обезопасиха периметъра на постройката с железни огради и загради от бодлива тел.

52-ма протестиращи бяха ранени, до момента в който 30 бойци от силите бяха ранени при конфликтите в понеделник. Петима сърби са задържани за присъединяване в престрелката.

Кореспондент на организация Франс прес заяви, че сръбски протестиращи в сряда са държали огромно сръбско знаме, което се простира на над 200 метра от кметството до центъра на Звечан. Три автомобила на косовската специфична полиция остават паркирани пред кметството.


фотография: Getty Images
За какво са конфликтите в Косово?
Сблъсъците избухват в понеделник, откакто стотици сърби стартират да се събират пред кметството на Звечан в многократни опити да завладяват общински офиси. Протестиращите се опълчват на поемането на служба от етнически албански кметове след локалните избори, които бяха бойкотирани от множеството локални сърби. Изборите, извършени през април, имаха изборна интензивност под 3,5% в Северно Косово, което е обитаемо най-вече с етнически сърби.

Много сърби в противоречивата територия също упорстват за евакуиране от северните общини на косовската полиция. Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия през 2008 година с албанско болшинство, стъпка, която не беше приета от Белград. Сърбите са по-голямата част от популацията в четири общини в северната част на Косово.
Европейски Съюз и Съединени американски щати подлагат на критика „ ескалацията “
Мирослав Лайчак, специфичният представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина, изрази подозрение по отношение на легитимността на етническите албанци да завладяват северните локални препоръки в коментар за сръбската работа на DW.

„ Тези новоизбрани кметове в действителност извършиха законовите критерии, само че когато приказваме за легитимност или посланичество, тук, несъмнено, има огромна въпросителна “, споделя служителят на Европейски Съюз пред DW, акцентирайки сръбския протест на локалните избори.

Лайчак споделя, че случаят съставлява “ненужна “ и “нелогична “ ескалация, добавяйки, че договарянията към този момент са открили пътя към нормализиране на връзките сред Белград и Прищина.

„ Имаме съглашение, което в никакъв случай преди не се е случвало, тъй че в действителност би трябвало да се върнем към използването на това съглашение и нормализирането “, акцентира той. „ Ясно е, че това може да бъде решено единствено политически, а това значи посредством действителен разговор “.

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна държавното управление на премиера Албин Курти, че е “рязко и излишно ескалирало напрежението “, като е назначило кметове етнически албанци в регионите със сръбско болшинство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР