Войници от мироопазващите сили на НАТО формираха кордони за сигурност

...
Войници от мироопазващите сили на НАТО формираха кордони за сигурност
Коментари Харесай

Силите на КФОР отцепиха сградите на кметствата в Северно Косово

Войници от мироопазващите сили на НАТО образуваха кордони за сигурност към постройките на четири кметства в Северно Косово в понеделник, за да ги защитят от сърбите, протестиращи против етническите албански кметове, които встъпват в служба в региона със сръбско болшинство след бойкотираните от тях избори, предава Ройтерс.

В Звечан - община обитаема най-вече с етнически сърби, косовската държавна полиция - формирана напълно от етнически албанци, откакто всички сърби напуснаха редиците й предходната година, употребява сълзотворен газ , с цел да отблъсне голям брой от протестиращи сърби, които пробиха охранителна укрепление и се пробваха да нахлуят в постройката на общината, споделиха очевидци.

В Лепосавич , покрай границата със Сърбия, американските мироопазващи сили в екипировка за битка с безредиците сложиха бодлива тел към постройката на общината, с цел да я предпазят от стотици гневни сърби, събиращи се наоколо.

" Тази заран водената от НАТО задача КФОР усили наличието си в четири общини в Северно Косово след последните събития в региона ", се споделя в изказване на КФОР.

" В сходство с мандата си КФОР е подготвен да предприеме всички нужни дейности, с цел да обезпечи безвредна среда по безпристрастен и неутрален метод ", се споделя в известието и се прибавя, че командирът на КФОР е в стеснен контакт с органите за сигурност на Косово и Сърбия.

Войските на КФОР също действаха, с цел да защитят и кметствата в Зубин Поток и Северна Митровица от вероятни закани.
 Сърбия натрупа армейски елементи на границата с Косово
Сърбия натрупа армейски елементи на границата с Косово

Ескалация на спора

Сърбите, които са болшинство в северната част на Косово, в никакъв случай не са приели декларацията от 2008 година за самостоятелност от Сърбия и към момента виждат Белград като своя столица повече от две десетилетия след войната за самостоятелност от 1998-1999 година. Сърбия също отхвърля да признае без значение Косово.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията в Косово като цяло, само че в северните региони сърби упорстват за осъществяването на съглашение, реализирано с посредничеството на Европейски Съюз за основаване на асоциация на сръбските общини в техния регион.

Сърбите и претенденти на етнически албанци завоюваха кметствата в четири общини със сръбско болшинство с изборна интензивност от 3,5% .

Сърбите приканиха държавното управление на Косово да в профил кметовете етнически албанци от кметствата и да разреши на локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.

В петък трима от четирима кметове бяха ескортирани в офисите си от косовската полиция, която беше замеряна с камъни и отговори със сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпръсне протестиращите.

Съединените щати и техните съдружници, които мощно поддържаха независимостта на Косово, укориха Прищина в петък за ескалацията на напрежението със Сърбия, заявявайки, че потреблението на мощ за назначение на кметове в региони с болшинство сърби подкопава напъните за нормализиране на връзките.

В неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да смекчи напрежението със Сърбия. " Прищина би трябвало да понижи ескалацията и да не подхваща едностранни, дестабилизиращи стъпки ", сподели Столтенберг в " Туитър ".

След телефонен диалог с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, косовският министър председател Албин Курти написа в Туитър: " Подчертавам, че определените кметове ще дават услуги на всички жители ".
 Вучич прави прилика с Минските съглашения и загатва за война с Косово
Вучич прави прилика с Минските съглашения и загатва за война с Косово

Сръбският водач упорства за осъществяване на Брюкселското споразумение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР