Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и

...
Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и
Коментари Харесай

Мицотакис на посещение в Анкара за разговори с Ердоган

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година ще бъде през днешния ден на посещаване в Анкара, където ще беседва с турския президент Реджеп Ердоган.

Днешната среща ще бъде четвъртата сред Ердоган и Мицотакис в границите на една година.

Целта на срещата сред двамата водачи е задълбочаване на процеса на доближаване сред Атина и Анкара посредством продължение на разговора сред тях, показва турската държавна телевизия ТРТ Хабер, предава Българска телеграфна агенция. 

Според турски дипломатически източници в границите на визитата се планува да бъдат разисквани съдействието в стопанската система, технологиите,  земеделието, туризма, опазването на здравето, както и филантропични въпроси.  

Специално внимание се планува да бъде отделено на стъпките, които двете страни имат намерение да подхващат за нарастване на двустранния стокообмен. Към момента стокообменът сред Турция и Гърция възлиза на 6 милиарда $ годишно. Предвижда се той да доближи 10 милиарда $.

Въпросите на незаконната миграция също се чака да бъдат предмет на разискване.

Предвижда се двамата водачи да обсъдят районни и световни проблеми, в това число и обстановката в линията Газа.

В навечерието на визитата на Мицотакис в Анкара Ердоган съобщи пред в. Милиет, че „ Най-доброто ниво в нашите връзки може би е Декларацията от Атина, която подписахме предишния декември. Вярвам, че тази декларация образува основата на новите турско-гръцки връзки. Разбира се, не гледаме на това като нещо задоволително и работим за реализиране на по-добро ниво (на отношенията) ”.

Турски източници показват, че към Декларацията може да се прибавят нови клаузи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР