Войната вървеше добре за двете страни, докато не се намеси...

...
Войната вървеше добре за двете страни, докато не се намеси...
Коментари Харесай

Кой забърка кашата с пенсиите в армията?

Войната вървеше добре за двете страни, до момента в който не се намеси... Не, не Генералният щаб, а първото държавно управление на Бойко Борисов. Оттогава стартира кашата с пенсиите в армията, от която в този момент Министерството на защитата желае да се измъкне, само че много несръчно.

Нещата потеглиха от 5 декември 2012 година 41-ото Народно заседание поддържа предлагането на държавното управление за въвеждане на възраст за пенсиониране на военнослужещите.

И започнаха рапортите за уволняване

През лятото на 2013 година 90 на 100 от интервюираните военнослужещи пожелаха да се възвърне остарялото състояние в Кодекса за обществено обезпечаване, при което не се определяше възраст като в допълнение изискване за придобиване право на пенсия. Това заяви тогавашният министър на защитата Ангел Найденов на основата на резултатите от социологическо проучване на тематика " Социален статус на българския военнослужещ ". Българска социалистическа партия даде обещание връщане на остарелия режим и 42-ото Народно заседание анулира тази наредба. Тогава некомплектът от персонален състав бе 3000 души.

От началото на 2016 година, т.е. при 43-ото Народно заседание и второто държавно управление на Бойко Борисов, влязоха в действие промените и допълненията на КСО, като бе въведена още веднъж възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Рискът от рапорти за овакантяване на армията още веднъж надвисна над страната. Точно с цел да се избегне всеобщ отлив от въоръжените сили, бе очакван гратисен интервал, още веднъж с гласоподаване на наредба в КСО, от три години за тези военнослужещи, които до 31 декември 2015 година са имали нужния застрахователен стаж за придобиване на пенсия, да могат да се пенсионират, без значение от възрастта им и без да се изисква освобождение от работа. От общо 2100 военнослужещи с опция да упражнят това право, повече от половината, т.е.

1400 го сториха

Основно това са старши офицери и по-възрастният сержантски състав.

В интерес на истината в отчета си за положението на въоръжените сили за 2016 година днешното държавно управление на Бойко Борисов регистрира, че в предходния си състав е основало напрежение в армията. От социологическите проучвания на тематика " Организационен климат " е установено, че близо три четвърти от военнослужещите не утвърждават промените в КСО, с които се прибавят спомагателни условия за придобиване право на пенсия. Не се премълчава фактът, че са реализирани по-скоро отрицателни резултати върху персоналния състав на въоръжените сили.

Третото държавно управление на Бойко Борисов е на път да " накаже " тези военнослужещи, които са се възползвали от даденото им право от предходното и надлежно да " награди " останалите. Опитвайки се да излезе от забърканата от предходните две държавни управления каша, то поддържа оповестения план на промени и допълнения на Закона за защитата и въоръжените сили. В претекстовете му Министерството на защитата признава това, което доста специалисти предвидиха, че ще се случи още преди 5 години.

" По създание, макар позитивните резултати от измененията в КСО от 2015 година, във въоръжените сили се сътвориха две групи военнослужещи. Първата група включва тези, които към този миг са упражнили правото си на пенсия и не престават да служат, към 1500 индивида. Втората група са тези военнослужещи, които, макар че могат да упражнят правото си на пенсиониране, не го упражняват.

Водещ претекст за тях е

че няма друга войска в НАТО и Европейски Съюз, в която пенсионирани военнослужещи да не престават да служат. На тази основа Министерството на защитата регистрира избрана трудност в връзките сред военнослужещи с упражнено право и такива без право на пенсия по КСО. В обозримо бъдеще това би могло да окаже отрицателно въздействие върху държанието и дейностите на военнослужещите във връзка с службата им. "

Така стигаме до решението, което се търси с следващата смяна на Закона за защитата и въоръжените сили. Намерението е всички военнослужещи да служат с по три години над сегашната пределна възраст за военно звание. Условието обаче е да не са упражнили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по КСО. Все отново се планува компромис. Може да има изключение от правилото в полза на службата при стимулирано предложение и решение на министъра. Да не забравяме, че през днешния ден офицерският състав е запълнен на 80 %.

Има и друга теза, която също заслужава внимание. Тези диференцирани оферти за повдигане на пределната възраст за военна работа, които явно целят освобождение от военнослужещите, получаващи заплата и пенсия, не са нужни. И в този момент в Закона за защитата и въоръжените сили има текст, който

дава право на министъра на защитата

без предупреждение да приключи контракта на военнослужещ, който е упражнил правото си на пенсия за застрахователен стаж и възраст при изискванията на КСО. Този закон също дава право на министъра на защитата в 14-дневен период да получи служебно от Националния застрахователен институт информация по отношение на съществуването на упражнено право на пенсия от военнослужещия.

Какво пречи на министъра на защитата да употребява това законово право, откакто казусът е толкоз огромен?! И кое постанова включване в закона на сходни разпореждания, в които някои виждат и детайл на дискриминация. Както за настоящи военнослужещи, по този начин и за скоро минали в запаса. И на корупционен риск, както показва Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), която не съгласува плана.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР