Войната в Украйна удря по глобалния растеж и принуждава Международния

...
Войната в Украйна удря по глобалния растеж и принуждава Международния
Коментари Харесай

МВФ: Войната в Украйна свива глобалния растеж и заплашва да фрагментира икономиката

Войната в Украйна удря по световния напредък и принуждава Международния валутен фонд (МВФ) да понижи прогнозите си за 2022 г и 2023 година, защото високите цени на храните и силата притискат по-слабите стопански системи, съобщи ръководещият шеф на фонда Кристалина Георгиева, представена от Ройтерс.

В тирада, предшестваща пролетните срещи на МВФ и Световната банка идната седмица, Георгиева уточни, че фондът ще понижи вероятността за 143 стопански системи, представляващи 86 на 100 от световното произвеждане, само че добави, че множеството страни ще съумеят да запазят ненапълно растежа си.

Според Георгиева войната на Русия в Украйна нанася сериозен удар върху опитите на страните от целия свят да се отърсят от резултатите на пандемията. " Да го кажем по-просто, сблъскваме се с нови рецесия, преди още да е завършила предходната ", съобщи Георгиева в тирада пред фондация " Карнеги " във Вашингтон. " В стопански проект - растежът понижава, а инфлацията пораства. В човешки проект - приходите понижават, компликациите се усилват ".

МВФ ще разгласи във вторник новата си икономическа прогноза. Фондът регистрира, че високата инфлация ще остане за по-дълъг интервал от до неотдавна плануваното.

Георгиева не показва съответна цифра за световния напредък през годината, само че съгласно януарската прогноза той се чака да бъде под 4,4 на 100. Тази цифра в допълнение понижа от проблемите с световните доставки, а по-късно и от войната в Украйна.

Управляващият шеф на МВФ също така предизвести, че световната стопанска система е застрашена от фрагментация на геополитически блокове с разнообразни търговски и софтуерни стандарти, разплащателни системи и аварийни валути.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР