Войната в Украйна поставя сериозни икономически предизвикателства пред европейските страни,

...
Войната в Украйна поставя сериозни икономически предизвикателства пред европейските страни,
Коментари Харесай

МВФ: Европейската икономика е изправена пред дълга енергийна несигурност

Войната в Украйна слага съществени стопански провокации пред европейските страни, които би трябвало наложително да подсигуряват енергийната си сигурност и в същото време да ръководят тежка бежанска рецесия, подбудена от войната в Украйна. Това пише Международният валутен фонд (МВФ) в своя отчет за района, оповестен през днешния ден и представен от Франс прес.

Офанзивата, стартирана преди два месеца от Русия, сви прогнозата за растежа на Европа до 1,6 на 100 тази година против 3,8 на 100, планувани през през януари.

" Преди всичко войната ни припомня, че Европа би трябвало да направи повече за възстановяване на енергийната си сигурност, по-специално посредством развиване на възобновими източници и възстановяване на енергийната успеваемост ", заключи в блог Алфред Камер, шеф на МВФ, отговарящ за Европа.

Икономистите на фонда предлагат на страните да се приготвят занапред за идния зимен сезон, както посредством диверсификация на доставките на газ и посредством попълване на запасите от газ, по този начин и посредством създаване на различни енергийни източници.

" Някои страни към този момент започнаха да ползват ограничения за енергийна сигурност, в това число търсене на различни снабдители (България, Германия, Италия) и закъснение на излизането на нуклеарни и въглищни електроцентрали (Белгия, Италия) ", отбелязва МВФ, представена от Българска телеграфна агенция. Но фондът приканва за разширение на ограниченията за развиването на възобновимите енергийни източници и възстановяване на енергийната успеваемост като част от прехода към зелена сила.

Икономистите на МВФ обаче признават, че намаляването на вноса на съветски газ носи риск от " съществени последствия за активността през втората половина на 2022 година и първата половина на 2023 година ", защото Европа евентуално ще откри различни решения, компенсиращи единствено 60 до 70% от съветски импорт.

Другият главен въпрос на тази война е " ръководството на бежанската рецесия, чиито последствия към момента са несигурни ", отбелязва институцията, която организира пролетните си срещи тази седмица.

След като войната завърши, европейските страни би трябвало да работят групово за възобновяване на Украйна, с цел да насърчат бежанците да се завърнат в страната си и по този метод да избегнат дълготрайно задължение върху бюджетите на страните, които ги одобряват. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР