Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни,

...
Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни,
Коментари Харесай

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна



Войната в Украйна, която се води близо до границите ни, разсъни размишления, настроения и мемоари, свързани с родната казарма. Макар и към този момент от години да е в историята, тематиката за наложителната наборната военна работа към момента провокира неспокойствие и разнообразни отзиви дали е трябвало да остане или не.

Причината за започване на актуалната инспекция е изпратено до наш слушател „ Известие “ за явяване в офис за боен доклад в един от регионите на София.

Има ли акция на военните окръжия за активизиране на наборници, обвързвано с военните дейности в Украйна? Изпращат ли се повиквателни заповеди за военна готовност?
За да проверим дали има такава акция, се свързахме с Централно военно окръжие.

„ Тази активност на военните окръжия е непрекъсната. Тези повиквателни заповеди към избрани жители от време на време се връчват ", сподели пред БНР полк. Бисер Богданов, заместник-началник на Централно военно окръжие. По думите му изпращането на повиквателните НЯМА връзка с войната в Украйна.

Полк. Богданов изяснява: " Това става два пъти в годината – след януари и след юли месец. Защото тогава се възобновяват поръчките на военните формирования за настоящият ни комплект. Оттам във връзка, примерно смяна на избрани длъжности, които са се овакантили, се подават поръчки до нас и ние надлежно ги изпълняваме. Затова се постанова това връчване на такива повиквателни заповеди. Това е развой, който не е спирал през годините, просто в този момент може би обществото е малко по-чувствително, по тази причина се обръща внимание на това. Но това си е регламентирано от Закона за запаса на въоръжените сили на Република България и надлежно правилника за неговото използване и поднормативните документи към тях. “

Според полк. Богданов на този развой подлежат всички български жители, които имат военна подготовка и даже и такива, които имат специалности, които са нужни на въоръжените сили. 

Полк. Богданов: " Може да има младежи, които нямат военна подготовка, само че примерно в случай че имат специалност, която е нужна за структурите, натоварени със задания по националната сигурност, ние надлежно ги водим на боен доклад и от време на време се връчват такива повиквателни. Както се връчват, по този начин и биват примерно по-късно получавани назад. Ако е прекъсната към този момент нуждата на този човек да бъде връчена повиквателна, тя след това се приема назад и се освобождава от мобилизационно предопределение. Този развой е непрекъснат. Просто, когато има подобен боен спор покрай страната, обществото е обикновено да става малко по-чувствително към този развой и някои хора обръщат повече внимание на това, когато получат такава повиквателна заповед да се явят. То е един вид…сравняване. Ние имаме данни, че този български жител живее на този непрекъснат адрес, само че може да е напуснал страната преди месец, примерно, или пък да е умрял. Това е един тип сверяване и на нашите данни дали са настоящи ".

Военният изяснява, че " в случай че е на линия индивидът, се включва в мобилизационно предопределение, което може да е за няколко месеца или за година и по-късно – отпадайки от нуждата за това мобилизационно предопределение, към този момент го освобождаваме. "

Също по този начин: " Това мобилизационно предопределение не се вкарва в деяние, тъй като няма решение за осъществяване на готовност, която се спуска с декрет на висшия главнокомандващ на Българската войска – президентът на Република България и решение на Народното събрание. Нито са ни възлагали спомагателни задания, нито се прави акция. "

Въпросът с изпращането на вести е съществено дискутиран в обществените мрежи, където се разпространява „ Повиквателна заповед “, с която се „ заповядва “ явяването на военна работа във военна база в село Безмер.



Полк. Богданов: „ Тази повиквателна заповед е очевидно подправено направена. Има подражаване на щемпел, което не се чете, автограф, без да е посочено длъжностно лице. Също по този начин е отпечатана цветно, което не е процедура – повиквателните заповеди към лицата не ги подпечатваме цветно. Отделно в нея е написано, че индивидът е извикан в съответно военно формирование, в постройка номер еди-коя си, на етаж еди-кой си, в канцелария еди-коя си. В никоя повиквателна заповед, не се показва такава детайлна информация. Там има единствено – да се яви на еди-какъв си адрес – обитаемо място, улица, номер – това е, нищо повече. “

Заради разпространяващата се " Повиквателна заповед ", от Министерство на защитата излизат позиция по въпроса, в която изясняват, че няма готовност, а годишно актуализиране въз основата данни за хората от запаса и запаса, които се водят на боен доклад. Позицията е оповестена на формалния уебсайт на ведомството на 28 февруари 2022 година



Заключение
От Централното военно окръжие (ЦВО) споделят, че няма целенасочена и особено проведена акция по изпращане на мобилизационни назначения и активизиране на запаса на Българската войска, обвързвано с войната в Украйна. Извършва се рутинно, от време на време, както всяка година – изпращане на повиквателни заповеди, чиято цел е сравняване и актуализиране на информацията, а не готовност по отношение на боен спор. От Централно военно окръжие споделят също, че НЯМА решение за осъществяване на готовност , която се спуска с декрет на висшия главнокомандващ на Българската войска – президентът на Република България и решение на Народното събрание. Също по този начин от ЦВО опровергават истинността на разпространяващата се в обществените мрежи „ Повиквателна заповед “, като я дефинират като подправена. От Министерство на защитата също излизат с публична позиция по въпроса, в която изясняват, че НЯМА готовност, а годишно актуализиране въз основата данни за хората от запаса и запаса, които се водят на боен доклад.  

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР