Войната в Сирия и изтеглянето на американските сили. Това са

...
Войната в Сирия и изтеглянето на американските сили. Това са
Коментари Харесай

Помпео и Нетаняху обсъдиха изтеглянето на американските сили от Сирия

Войната в Сирия и изтеглянето на американските сили. Това са главните тематики, които разискаха държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и израелският министър председател Бенямин Нетаняху на среща в Ерусалим, съобщи Българска телеграфна агенция.
Разговорите идват ден откакто Турция разгласи, че краткотрайно прекратява настъплението си против кюрдските сили в Сирия.
Анкара стартира своята интервенция в Северна Сирия, откакто американският президент Доналд Тръмп изтегли войските на Съединени американски щати от региона, откривайки нов фронт в сирийската война. Турското нахлуване принуди над 200 000 мирни поданици да избягат от региона.
В къси мнения след срещата Помпео похвали "забележителните, близки връзки " с Израел. „ Обсъдихме всички положени от нас старания за противопоставяне на опасността освен за Израел, само че и за района и света, от страна на Иран ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати. "Обменихме хрумвания по какъв начин можем да подсигуряваме дружно стабилността в Близкия изток и по какъв начин да продължим общите си старания за справяне с провокациите, пред които е изправен светът в Близкия изток”, сподели Помпео.
Нетаняху, на собствен ред, благодари за неизменимата помощ на Съединени американски щати. Запитан какво мисли за спирането на турската атака, израелският министър председател отговори: "Надяваме се нещата, че ще развият по най-хубавия метод. "
Израел счита сирийските кюрди, които бяха съдружници на Съединени американски щати, за противотежест на ислямистките бунтовници в Северна Сирия. Той се тревожи, че бойците, съюзени с неговия зложелател Иран, може да запълнят вакуума, оставен от Съединените щати, отбелязва АП.
Кюрдите дадоха отговор на американското евакуиране, като поканиха подкрепяните от Русия и Иран сирийски държавни сили в градове, намиращи се в региони под техен надзор.
Дипломатическите начинания на Тръмп към Иран в последно време, паралелно с уволнението на твърдолинейния консултант в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, също накараха Израел да се замисли.
Прекратяването на огъня, контрактувано през вчерашния ден в Анкара от американски екип, включващ държавния секретар и вицепрезидента Майк Пенс, дава на кюрдските сили пет дни да се изтеглят от "зоната за сигурност ", която Турция желае да управлява.
Израел преглежда визитата на Помпео след постигнатото през вчерашния ден помирение значително като опит за усмиряване на безпокойството му, че изтеглянето на американските сили може да изложи еврейската страна на набези от Иран или подкрепяни от него групировки.
По-късно през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати ще замине за Брюксел за среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР