Войната, само на 500 км от България и източната граница

...
Войната, само на 500 км от България и източната граница
Коментари Харесай

Летният туристически сезон у нас отново е в капан

Войната, единствено на 500 км от България и източната граница на НАТО, промени напълно туристическата карта в Европа единствено за дни. След първите появи на оптимизъм с отслабването на пандемията от Covid-19 и рухването на рестриктивните мерки за пътешестване, туризмът у нас е посърнал от нови неизвестни.

Масово стопират новите резервации за отмора през лятото, това изключително ясно се вижда при огромните туроператори, които обслужват рускоезичния пазар. Западните туристи обаче остават консервативни и внимателни в държанието си в така и така непредвидимия туристически сегмент у нас, поради което никой не смее да прави прогнози за сезон 2022. 

Силен летен туристически сезон с 9 млн. задгранични туристи чакат от Института за оценка и разбори в туризма. Нейният ръководител Румен Драганов обаче постоянно е изразявал несъразмерен оптимизъм за туризма в България, само че действителността нерядко се разминава с упованията в сектора.

Според Драганов, войната в Украйна няма да навреди на туристическия летен сезон в България, защото през последните години в пандемията съветските и украинските туристи са представлявали към 5% от задграничните гости у нас. 

Как стои въпросът на терен:

На Златни пясъци резервациите са в застой. След пандемията от ковид, се обрисува 4-а поредна тежка и неясна година за курорта. Групата хотели Grifid Hotels, които имат 8 хотела, още веднъж не могат да възнамеряват какъв брой от своите бази да отворят, като не е известно какви резервации ще има. Ако преди пандемията резервациите от западните туристи към този момент идваха в края на януари и февруари и при започване на 2022 имаше вълна на усилване на интереса към Златни пясъци, то в този момент не е по този начин. Дори огромните сътрудници от Германия, Франция, Белгия и скандинавските страни не могат да вършат планувания. Въпреки това:

" Отваряме на 1 април. Основно посрещаме туристи от Румъния в сезона преди Великден, чакаме и дребни групи от Западна Европа. Не желаеме да даваме неправилни сигнали, разчитаме, че летен сезон на Черно море ще има ", споделя, Габриела Фиданова от Grifid Hotels. И изяснява:

" Близостта до войната в Украйна има резултат, а нашите клиенти са консервативни. Туроператорите - наши сътрудници в Европа, считат, че България е постоянен сътрудник, само че страната ни страда повече по отношение на своите съществени съперници ", споделя още Фиданова.

Нови авиолинии в помощ на новите пазари

Затова България създава нови дестинации, като доста апетитния полски и скандинавски пазар, който харесва и южното ни Черноморие. За това оказа помощ и стартирането на чартърни полети от Полша до Варна., само че е прекомерно евентуално през май, както беше планувано, полетите през май да бъдат анулирани заради липса на интерес. Нови линии на нискобюджетните самолетни компании се чакат да тръгнат и от Ирландия и Чехия, които да поемат мечтаните от нас туристи от Англия и Бенелюкс. Търси се и разширение на пазара с туристи от Персийския залив.

Руският пазар обаче остава в колапс и е евентуално даже притежателите на парцели у нас да не могат да дойдат тази година. Миналата година това се усети, откакто Русия забрани пътуването на свои жители в чужбина поради пандемията, а самолетните билетите скочиха от 270 евро до 380 евро и това спря огромна част от искащите да почиват у нас. 

Руските туристи така и така паднаха до невиждано ниски равнища през 2020 и 2021 година, като те представляваха едвам 7% в курорта " Албена " - обичайно избирана дестинация. Появи се обаче нов сегмент от украински туристи, като се пресмята, че евентуалният им пазар у нас е към 350 000 души, само че при новата обстановка и този сегмент е изгубен. Така от рускоговорящия пазар остава единствено Молдова.

Пандемията сътвори нов тип държание на туристите

„ Никой не желае да прави прогнози. Откакто влезе пандемията, държанието на туристите се промени с новите разпореждания, които позволяват анулация на резервациите 2 седмици преди датата на отмора, без наказателни такси. Това напълно промени нашите благоприятни условия да планираме туристическия сезон “, сподели Красимира Стоянова от „ Албена “ АД. По нейни наблюдения, сега туризмът у нас е подложен в обстановка на резервации last minute. От курорта разчитат главно на румънски задгранични туристи, които обичайно почиват за Великден и при започване на лятото у нас. Българите пък съставляват 30 % от клиентите на курорта и тази наклонност се чака да се резервира.  

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР