Войната на Русия срещу Украйна изисква адекватни мерки както за

...
Войната на Русия срещу Украйна изисква адекватни мерки както за
Коментари Харесай

Държавният глава: Войната в Украйна изисква адекватни мерки за гарантиране на сигурността

Войната на Русия против Украйна изисква съответни ограничения както за гарантиране на сигурността в Източна Европа, по този начин и за справяне с вторичните резултати от рецесията. Гарантирането на сигурността и предвидимостта в интернационалните връзки е от основно значение за по-бързото възобновяване и ограничение на вредите от военните дейности. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на срещата на високо ниво във формат Б9, която се организира в Букурещ. Срещата сплотява България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, които координират позиции по дневния ред на НАТО преди провеждането на срещата на върха на Алианса, която тази година ще се състои в края на месец юни в Мадрид.

В изявлението си на форума президентът Радев подсети, че години наред Алиансът е поставял фокус върху провеждането на мироопазващи и мироналагащи задачи зад граница. Влошената среда на сигурност в Европа обаче изисква своевременни решения за модернизацията и развиването на личния защитителен капацитет на държавите-членки. Румен Радев уточни, че военните дейности в Украйна сигурно ще се отразят при приемането на новата стратегическа идея на НАТО на срещата на върха в Мадрид, само че обособените страни не могат да бъдат единствено потребители на сигурност и следва да вложат нужните запаси за по-висока оперативна съгласуемост сред своите въоръжени сили.

По думите на президента, оперативната съгласуемост сред съдружниците стартира още от създаването и производството на отбранителна техника. Държавният глава още веднъж прикани държавите-членки в Алианса да обединят напъните на своята отбранителна просвета и промишленост в общи планове, с което да бъде преодоляно и разделянето в НАТО на страни производители и на страни купувачи на отбранително съоръжение и техника.

Наред със съюзническата поддръжка за подсилване на източния фланг на Алианса, Румен Радев уточни и нуждата от решения в поддръжка на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, в това число за разширение на районната газопреносна инфраструктура с финансова поддръжка от НАТО. По думите на президента вторичните резултати от войната в Украйна имат мощен резултат освен във връзка с нарасналата цена на енергийните запаси и инфлацията, само че и основават опасност за продоволствената сигурност в прилежащи райони. Затова президентът прикани за своевременни дейности в поддръжка на износа на зърнени храни от Украйна и недопускане на нови миграционни талази към Европа.

В рамките на форума президентът Радев организира двустранна среща с президента на Естония Алар Карис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР