Войната между Израел и палестинската войнствена групировка доведе до рязко

...
Войната между Израел и палестинската войнствена групировка доведе до рязко
Коментари Харесай

Как Китай, Русия и Иран се възползват от информационния хаос окол...

Войната сред Израел и палестинската войнствена формация докара до внезапно повишаване на дезинформацията онлайн, изключително в обществените медии, както и до ненадейно увеличение на речта на омразата и насилието, както антисемитска, по този начин и ислямофобска.

 

Ново изследване на откриватели от основания в Обединеното кралство Институт за стратегически разговор (ISD), който следи за разпространяването на екстремизма и дезинформацията онлайн, откри, че фактори като Китай, Русия и Иран се възползват от рецесията, с цел да развиват геополитическите си проекти.

 

Британският мозъчен концерн събра данни от стотици сметки във Фейсбук и X (бивш Twitter), принадлежащи на ирански, съветски и китайски публични лица, дипломатически представителства и държавни медии, в интервала сред 7 и 18 октомври, директно след изненадващата офанзива на Хамас против Израел.

 

Той откри, че трите страни употребяват осведомителния безпорядък към войната по разнообразни способи според от своите ползи.

 

Свързаните с иранската страна профили възхваляват нападението на Хамас на 7 октомври като " стратегически удар против Израел " и упрекват Съединени американски щати, че са виновни за страданията на палестинците. Те също по този начин възхваляват и оправдават военни закононарушения против израелски цивилни жители и употребяват нечовечен език, както и споделят непроверени клипове, за които по-късно се оказва, че са подправени.

От друга страна, обвързваните с съветската страна сметки употребяват спора, с цел да прокарат антизападен и антиукраински разказ, който Москва пропагандира от месеци - в случай че не и от години.

Руските държавни медии също способстваха за разпространяването на погрешна и непроверена информация, потвърждавайки, че Украйна е доставила оръжия на Хамас и че Хамас даже обществено е благодарила на Киев за хипотетичната помощ. Руските държавни медии също по този начин написаха, че разрушената на 17 октомври болница в град Газа е била ударена от бомба, доставена на Израел от Съединени американски щати, до момента в който по-късно стана ясно, че ударът върху болничното заведение е бил осъществен от палестинската формация Ислямски джихад. 

 

Според отчета на ISD сметките, свързани с ръководещата Китайска комунистическа партия (ККП), трансформират метода си към войната според от платформата, която употребяват.

" Докато изявленията във Фейсбук останаха неутрални, настоявайки да се осъдят всички дейности, които нанасят щета на цивилното население, сметките на китайските държавни медии в X осъдиха Съединени американски щати за това, че сякаш търсят икономическа полза от ескалацията ", се споделя в отчета.

" Същите сметки упрекнаха западните политици и главните медии, че си затварят " очите " за жертвите в Газа ".

 

" Може би не е изненада, че властническите страни се пробват да употребяват объркването към спора сред Израел и Хамас, с цел да развиват личните си геополитически проекти ", съобщи старши анализаторът на ISD Юлия Смирнова.

 

" Но ние - и изключително платформите на обществените медии - не трябва да подценяваме вредата от тази изразителност за изостряне на поляризацията и задълбочаване на недоверието към демократичните институции и медиите ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР