Войната, която считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни

...
Войната, която считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни
Коментари Харесай

Решението на НС е опасна стъпка към въвличане във война: Радев

" Войната, която считахме за немислима, изисква държавническо отношение и съответни решения, които да не основават риск пред националната сигурност и главният дирек на тази сигурност е Българската войска ”, съобщи президентът Румен Радев след извършения пред Паметника на Незнайния боец в столицата боен церемониал във връзка Деня на храбростта и Българската войска. На въпроса за решението на българския парламент за изпращане на помощ за Украйна, в която не се съдържа оръжие, Радев уточни, че " партиите подценяват здравия разсъдък, тъй като решението им е рискова стъпка към замесване на България във войната ".

 

" Конфликтът няма да е къс, той ще се разраства ", счита президентът. Радев акцентира, че чака рационални решения от Народното събрание и политиците. За него формулировката " военно-техническа помощ е разтегната " и " политиците дължат отговори ". Държавният глава прикани да не се позволява пристрастеностите на войната да се придвижват в България, прикани политиците да преценят думите си и да не дълбаят разделяне в обществото. " Недопустимо е в центъра на столицата да се основават конфликти във връзка войната и е рисково по българските улици да се веят други с изключение на български флагове. Наш дълг е да сме солидарни и да поддържаме по всякакъв начин потърпевшите от войната, само че кръвопролитията стартират с милитаристки апели и нямат място у нас. Който придвижва тези пристрастености и ни въвлича във войната - би трябвало да понесе своята отговорност ", сподели в умозаключение той.

 

Радев цитира думи на Вацлав Клаус, че " бягството от договаряния и отиване в областта на надвит край значи самоликвидация, най-много икономическа. " И очевидно ние сме се запътили натам ", добави Радев.

 

Преди коментара си пред медиите президентът пред военния строй пожела здраве и благополучие на всички българи и се спря на " Българската войска " и " българския боец. " Въпреки провокациите, пред които всекидневно се изправят, нашите мъже и дами в униформа не престават поредно и отговорно да извършват своите задания. Българските военнослужещи освен пазят границите на Отечеството, със своя професионализъм и безрезервност те пазят достойнството на Родината. Гарантират мира и спокойствието на всички нас ", уточни президентът.

 

" Българският боец неведнъж е доказвал качествата си и в дни на тествания постоянно е бил надеждна опора на държавността ни. Събитията от последните месеци демонстрират, че ефикасната защита е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската войска е все по-наложителна и без конкуренция. Историята ни учи, че самостоятелна страна не може да съществува без мощна и боеспособна войска ", означи президентът.

 

 

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР