Война в Украйна: Три ключови области, в които безпилотните самолети са позволили на силите на Зеленски да поемат инициативата над Русия

...
Украйна трябва да избягва конвенционалната сила срещу сила, освен ако
Коментари Харесай

Украйна трябва да избягва конвенционалната сила срещу сила, освен ако не е абсолютно необходима, и трябва да търси начини да използва асиметрично предимство.< /p>Изображение: Съобщава се, че руски военен самолет е бил унищожен при атака на украински дрон срещу военновъздушната база Солци в руската област Новгород. Снимка: AP

По отношение на конвенционалните военни способности, силите на президента започнаха конфликта с много ограничени доставки на оборудване от бившия Съветски съюз, като цялото беше по-старо и по-малко способно от руския противник.

Западната военна помощ включваше високотехнологични прецизни оръжия, но доставките са ограничени и Украйна беше принудена да въведе нововъведения.

Дроновете позволиха на Украйна да извършва насочване на далечни разстояния срещу руската логистика линии за снабдяване, както и осигуряване на очи и уши над бойното поле.

Те обикновено са евтини, лесно достъпни и могат бързо да се адаптират в отговор на променящите се условия на бойното поле.

Дроновете обаче също са уязвими – липсват им каквито и да било сложни способности за самозащита и са бавни и следователно относително лесни за сваляне.

Но ако бъдат изстреляни в големи количества, някои са склонни да преминат – количество има само по себе си качество.

Дроновете са новата картечница?

Значителната полза от дроновете е способността за иновации.

Иновациите не са термин, синоним на руската армия , но украинските специалисти рутинно препрограмират и модифицират дронове на бойното поле за една нощ, за да преодолеят наследените руски военни способности.

Това е значително асиметрично предимство за Украйна пред Русия.

Прочетете повече:
Атаките с дронове на Украйна показват, че животът е по-опасен за руснаците
Путин внимаваше да не превърне Пригожин в мъченик
Шест атаки с дронове удариха Москва в атака с рекорден размер

И така, откъде Украйна извлича своите дронове?

Украйна разполага с някои стари съветски дронове с голям обсег, но те са много бавни, уязвими и в ограничени количества. Украйна също модифицира някои от по-големите си ракети земя-въздух, за да атакуват фиксирани цели.

Там, където Украйна постигна голям успех, е осигуряването на групово финансиране за закупуване на налични в търговската мрежа дронове, които впоследствие могат да адаптират, за да отговарят на техните непосредствени нужди.

Дроновете позволиха на Украйна да поеме инициативата над Русия в три ключови области:

• Самодоволството на Русия – въпреки че е във война с Украйна, руските военни бази все още не са поставени на бойна позиция, със стратегически военни самолети рутинно незащитени и по този начин уязвими за нападение с дронове. Загубата на четири руски военнотранспортни самолета Ил-76 при нападение с дрон срещу Псков илюстрира тази стратегическа уязвимост.

• Психологически – украинските атаки с дрон срещу Москва имаха много ограничено тактическо въздействие, но тяхното психологическо въздействие върху Московското цивилно население е огромно. Президентът Владимир Путин оправда началото на войната срещу Украйна с твърдението, че това ще направи руснаците по-безопасни - тези атаки с дронове показват, че руснаците са по-уязвими.

• По-малките дронове предоставиха безценна разузнавателна информация в реално време - украинските очи и уши бойното поле, което позволи на Украйна да удари руските фронтови сили с несравнима точност и ефективност.

Човек може само да спекулира как тези дронове успяват да стигнат толкова далеч в Москва.

Или украинците са в състояние да разширят обхвата на своите безпилотни самолети значително, или атаките се извършват от територията на Русия.

Дроновете ще продължат да играят стратегически важна роля в този конфликт и имат революционизира начина, по който по-малка, по-малко добре оборудвана военна сила може да надделее срещу по-голям противник.

И широко разпространеното използване на технологиите за дрон във войната в Украйна ще има дълбок ефект върху международното военно планиране в продължение на години до ела.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР