Вояджър 1 е автоматичен космически апарат, изследвал външните части на

...
Вояджър 1 е автоматичен космически апарат, изследвал външните части на
Коментари Харесай

Вояджър 1 се доближава до Сатурн и прави първи снимки на пръстените му

Вояджър 1 е автоматизиран галактически уред, изследвал външните елементи на Слънчевата система. Изстрелян е на 5 септември 1977 година и към 2012 година e към момента работещ, въпреки и с понижени благоприятни условия.
Апаратът е най-отдалеченият обект с човешки генезис, на разстояние от 18,178 милиарда km (120 АЕ, август 2012 г.) от Слънцето и се смята, че е навлязъл в хелиопаузата.
След постигане на втора галактическа скорост по отношение на Слънцето, Вояджър 1 се намира на хиперболична траектория. Заедно с Пионер 10, 11 и Вояджър 2, апаратът е един от четирите междузвездни апарати.
Основните цели на задачата са проучване на планетите Юпитер и Сатурн, както и техните спътници и пръстени. Текущите му цели са свързани с определяне на границите на хелопаузата и измервания на слънчевия вятър в междузвездното пространство.
Счита се, че генераторите на електрическа сила на борда на апарата ще обезпечават задоволително мощ за връзка със Земята до 2020 година
Апаратът е изстрелян на 5 септември 1977 година от Кейп Канаверъл във Флорида, Съединени американски щати употребявайки притежател Титан IIIE/Кентавър, малко след Вояджър 2. Въпреки че е изстрелян втори, Вояджър 1 следва по-бърза траектория и доближава до Юпитер и Сатурн преди Вояджър 2.
Вояджър 1 стартира наблюдения на Юпитер през януари 1979 година, като се сближава оптимално с планетата на 5 март 1979 г, преминавайки на разстояние от 349 000 км от центъра на планетата. В продължение на 48 часа са снимани голям брой спътници, пръстени, магнитни полета и радиационни пояси към Юпитер. Вояджър 1 предава неповторими фотоси на Юпитер и спътниците му. За пръв път са получени фотографии на Юпитер, Йо и Калисто с висока разграничителна дарба. Наблюденията завършват през април същата година.
Важно изобретение на двата апарата Вояджър е съществуването на настоящи вулкани на Йо, които не са видяни при наблюдения от Земята и при прелитането на апаратите Пионер 10 и 11 към спътника.
Гравитационното ускорение посредством Юпитер е сполучливо и апаратът посещава Сатурн през ноември 1980 година, преминавайки на 124 000 km от горните пластове на атмосферата на планетата на 12 ноември 1980 година Апаратът прелита покрай спътниците Титан, Рея и Мимас. Открити са комплицирани структури в пръстените на планетата. Изследвана е атмосферата на Сатурн и неговия сателит Титан. Траекторията на апарата е изменена особено за проучване на гъстата атмосфера на Титан, като по този метод Вояджър 1 напуща еклиптиката и приключва планетните проучвания.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР