Вотът за недоверие към правителството заради провала в системата на

...
Вотът за недоверие към правителството заради провала в системата на
Коментари Харесай

БСП внесе вота на недоверие

Вотът за съмнение към държавното управление поради неуспеха в системата на опазването на здравето бе импортиран през вчерашния ден в деловодството на Народното събрание. "С този избор желаеме оставката на държавното управление на ГЕРБ и "Обединените патриоти " поради това, че не желае и не може да се оправи с пагубното положение на опазването на здравето. Най-логичният излаз е неговата оставка ", изясни Корнелия Нинова при депозирането на претекстовете в Народно събрание през вчерашния ден. Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че стотици хиляди български жители не могат да се лекуват, тъй като нямат достъп до доктор, болница или тъй като нямат пари да платят лекуването си.
"Изрядните платци на здравните осигуровки би трябвало да доплащат, когато отидат да се лекуват, а това е противоконституционно. Лекарствата се изнасят от България, а българите са принудени да ги купуват по-евтино от прилежащи и по-далечни европейски страни. Лекари и медицински сестри напущат системата и страната. Въпросът с фрагментите добива пагубни размери ", заключи Нинова. Според нея най-неизрядният длъжник на здравни осигуровки в страната е държавното управление. "Не извършва задължението си да заплаща за деца, пенсионери и администрацията. Все още не са върнати тези 1,5 милиарда лева, които първото държавно управление на ГЕРБ взе от НЗОК и ги трансферира в общия бюджет, макар решението на Конституционния съд, че това е незаконно ", напомни водачът на Българска социалистическа партия.
Нинова бе безапелационна, че нито настоящето положение на опазването на здравето, нито ръководството на ГЕРБ и Оперативна програма са безалтернативни. "Алтернатива има и тя е показана в нашите претекстове, подсилена със мнения на пациентските организации, лекарския съюз, общопрактикуващите лекари, общинските лечебни заведения, както и във "Визия за България ", настоя тя.
Лидерът на социалистите се възмути, че вместо да се заемат с същинските проблеми в опазването на здравето и страната да стартира да заплаща дължимите от нея здравни осигуровки, ръководещите желаят да натоварят работещите българи с спомагателна здравна застраховка от 12 лева Проведохме доста срещи с браншови организации и за тях, както и за нас, това е безусловно недопустимо, разгласи Нинова след многочислените извънпарламентарни съвещания с представители на здравната сфера.
"Политиката, провеждана от държавното управление на ГЕРБ и Оперативна програма в областта на опазването на здравето, освен, че не способства за решаването на проблемите на българското опазване на здравето, само че и ги задълбочава. Тази политика може да бъде избрана с две думи - безредна и несъответстваща ", гласи оценката на социалистите за протичащото се в страната.
Както ДУМА към този момент писа, съществени лекарски организации показаха обществено недоволството си против здравните промени, предлагани от отрасловия министър Кирил Ананиев.
"Липсата на каквото и да е предпочитание и дарба да реформират страната ни в интерес на жителите е дълготраен белег на всички ръководства на ГЕРБ. В третия им мандат те не престават по същия път - път, който облагодетелства няколко за сметка на всички останали. Предложените промени в областта на опазването на здравето заплашват в допълнение да натоварят финансово българските жители, като авансово е ясно, че това с нищо няма да усъвършенства пороците на системата. Напротив ще ги задълбочи. Политическата глобата за сходно деяние може да бъде единствено една - оставка на кабинета ", безапелационни са от Българска социалистическа партия.

Из претекстовете:

- Неефективно функционираща здравна система

Бяха осъществени промени, които през днешния ден се правят оценка като пагубни - децентрализацията на търговете за лекарства, въведена от ГЕРБ през 2009г.; нарояването на голям брой лечебни заведения без всякаква потребност главно в три огромни града в България, където се концентрира 80% от болничния капацитет на страната; двойно нарастване на броя /над 3 млн./ на хоспитализации през последните 10 година, при понижаване на човешкия контингент с към милион. България се намира на последно място измежду страните на Европейски Съюз по всички съществени индикатори, характеризиращи опазването на здравето.

- Увеличаване в пъти на разноските за здраве и непрекъснато утежняване на здравните индикатори

И обществените, и частните разноски за опазване на здравето в България се усилват непрестанно, с цел да доближат близо 9 милиарда лева, като от тях към 4 милиарда лева излизат от джоба на българските жители. Стойност на частните разноски, която фрапантно надвишава целесъобразната граница на Световната здравна организация от 15 - 20% частни разноски.
На процедура българското опазване на здравето се трансформира в аритметичен общ брой от търговски субекти, натоварващ обществото с пъти повече разноски за опазване на здравето, чието качество се движи в противоположна посока. Идеята за по-малко страна и повече пазар докара до липса на всякаква държавност.

- Сгрешена лекарствена политика

Рязко е нарушен салдото сред средствата, отделяни за медикаменти и тези за здравна активност. Стандартното съответствие в Европейски Съюз е към 25-30% от общите разноски за опазване на здравето да са за медикаменти, а в България този % е над 45. Изключително къса е реимбурсната листа на медикаментите, като се изключи някои групи от болести, като в същото време липсва ефикасен надзор върху изразходването им. Не са избрани ясни критерии за разходване на средства при скъпоструващи лекарствени лечения.

- Трайна наклонност за дискриминация на пациентите по финансов симптом

Стотици хиляди жители на процедура са лишени от достъп до здравна помощ. Единственият им вероятен контакт със системата е незабавната здравна помощ, което води до нейното претоварване с несвойствена активност и превръщането й в изкупителна жертва на сбърканата здравна промяна.
Особено остро в последните месеци се слага въпросът за достъп до лекуване, чието осъществяване в България е невероятно. От месеци пациенти, чакащи незабавни белодробни трансплантации, стачкуват пред Министерството на здравеопазването и сигнализират, че европейски клиники отхвърлят да одобряват български пациенти поради неуредици с договорите и неизплатени отговорности от страна на България.

- Критични равнища на отговорностите на държавните и общинските лечебни заведения към снабдители на медицински услуги, медикаменти и медицински произведения в страната и чужбина

- Незаплащане от страна на страната на цялостния размер на здравната вноска за деца, пенсионери и държавни чиновници

Правителството е главен дебитор на здравноосигурителната система. То не изплаща в цялостен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни чиновници. В същото време точно децата и пенсионерите най-често се нуждаят от здравна помощ.

- По време на държавното управление на Борисов 1 финансовият министър Симеон Дянков незаконосъобразно пренасочи 1,5 милиарда лева от здравните осигуровки на българските жители към държавния бюджет. Въпреки решението на Конституционния съд и до през днешния ден тези средства не са възобновени в бюджета на НЗОК.

- Неефективна извънболнична и незабавна здравна помощ в опазването на здравето

На процедура беше обезличена доболничната помощ, като общопрактикуващите лекари бяха сведени до ролята на елементарни "диспечери " на опазването на здравето. Това докара до тежко неравновесие сред болнична и доболнична помощ, проблем върху който Световната банка и Световната здравна организация непрестанно подчертават пред нашите здравни управляващи.

- Липса на почтено възнаграждение на труда на голям брой лекари, сестри, лаборанти и други в държавните и общински лечебни заведения. Кадрова рецесия, заплашваща в близко време да се трансформира в кадрова злополука

- Рязко понижаване на значимостта на държавните структури, имащи отношение към Националната сигурност в опазването на здравето

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР