Ако за десет години управляващите се научиха да правят нещо

...
Ако за десет години управляващите се научиха да правят нещо
Коментари Харесай

Бюджетни врътки

Ако за 10 години ръководещите се научиха да вършат нещо добре, то е да пишат калпави закони. Оставяме настрани съдържателната страна на казуса от чисто юридическа позиция. Въпросът тук е във "врътката ", на която се научиха актуалните нормотворци. Те ежедневно вършат опити да прокарват промени в съществени закони, засягащи развиването на цели браншове, посредством преходните и заключителните разпореждания в други закони. Според проучване на изданието "Юридически барометър " за първите шест месеца на годината посредством преходните и заключителни разпореждания на признати 7 нови закона и 54 закона за изменение и допълнение се плануват промени и допълнения в 207 други закона. Заедно с 47-те закона, които законите за промени и допълнение директно трансформират и допълват, общият брой на изменените и допълнени закони през интервала януари юни 2018 година възлиза на 254. Така един закон, признат в границите на този интервал, променя и добавя приблизително към 4 други закона.

Модел

Българският законодател (разбирай болшинството на ГЕРБ) утвърди модел на приемане на голям брой и то постоянно значими промени в правната уредба посредством преходни и заключителни разпореждания, без да се преценява дали има връзка сред главния законопроект и изменяните нормативни актове. Тази процедура потвърждава нежеланието избрани промени да бъдат разгласявани авансово и води до пробутване на оферти без ясно изразени претекстове, а постоянно и до отбягване на дебата по дадени тематики, твърди изданието "Юридически барометър ".
Примерите за тази процедура не секват. Последните бяха дадени с проектобюджета на страната и бюджета на Здравната каса. Оказа се, че бюджетът на НЗОК, утвърден от нейния Надзорен съвет, с изключение на финансовите параметри съдържа и над 50 страници основни промени във всички съществени здравни закони. Съвсем разумно измененията в главните здравни закони, които ръководещите се пробват да прокарат по абсурден метод - без социална полемика, през преходни и заключителни разпореждания на закона за бюджета на НЗОК, незабавно провокираха недоволство и неодобрение. Здравният министър Кирил Ананиев и шефът на касата Дечо Дечев влязоха в намерено несъгласие при опитите си да обяснят какво тъкмо имат намерение да вършат по извънредно чувствителни за обществото тематики като фонда за лекуване на деца и заплащането на медикаментите.

Фонд

От идната година фондът за лекуване на деца би трябвало да се закрие, а работата му да се поеме от НЗОК. С претекста за повече успеваемост здравните управляващи считат да създадат следващ опит да се отърват от публичния съвет, който през годините е разкривал редица проблеми и неуредици в работата на фонда. Шефът на касата Дечо Дечев разгласи, че Общественият съвет няма да остане, тъй като за него няма място в новата конструкция, която ще прави чисто експертна активност. Здравният министър Кирил Ананиев се опита да потуши назряващия скандал. Дискусията за това дали да остане публичният съвет към момента тече, сподели Ананиев. Той даде обещание, че при всички случаи това, което децата ще получават от фонда, няма да е по-малко, в сравнение с до момента.
Друга основна смяна, този път в Закона за лечебните заведения, също се прокарва посредством преходните и заключителните разпореждания на бюджета на НЗОК. Според нея нови лечебни заведения ще се разкриват след решение на Народното събрание.

Лицензи


Други промени в преходните и заключителните разпореждания на бюджетния закон плануват всички лечебни заведения да преминат през огромно прелицензиране, с цел да продължат да реализират активност. Това ще се прави от новата мегаагенция, за която към този момент стана ясно, че се основава със същия закон. Така лечебните заведения ще бъдат отначало проверявани дали дават отговор на здравните условия и медицинските стандарти, като от решението на новия орган ще зависи дали ще запазят активността си, дали ще изгубят лиценза си за част от дейностите и така нататък Това съгласно хора в сектора има огромен корупционен капацитет, още повече че новата комисия се явява правоприемник на организация Медицински одит, известна в медицинските среди с това, че се употребява като бухалка или чадър над избрани лечебни заведения, поради което е обект на следствие от прокуратурата.
В преходните и зaключителните разпореждания на Закона за бюджета се предлага и една не изключително известна мярка - хората, които са се пенсионирали, няма да могат да работят като държавни чиновници. Тя ще засегне и заварените случаи. Макар и да е крачка в вярната посока, смяната няма да важи за силовите ведомства, където действително са най-младите пенсионери, само че пък ще обхване част от административните длъжности в тях, на които хората са назначени по Закона за държавния чиновник. Пак с преходните разпореждания се ревизира и бюджетът за тази година със 100-те млн. лева, които министър председателят Борисов даде обещание на служителите на реда за нарастване на заплатите им, откакто те излязоха на митинг.

Излишък

Другата врътка, която постоянно се употребява от властта през последните години, са операциите с бюджетния остатък. Правителството залага недостиг и в бюджета за идната година, макар че стопанската система ни пета поредна година върви нагоре с растежи от над 3%, а от 2016 година насам хазната излиза на плюс. Само до края на септември тази година остатъкът бе достигнал 2,7 милиарда лв.. Публикуваният план за държавния бюджет за 2019 година обаче още веднъж е с превишение на разноските над приходите с 0,5%. Планираният недостиг е 600 млн. лева при предстоящ размер на стопанската система от над 116 милиарда лева Прогнозата на държавното управление е за 3,7% растеж на Брутният вътрешен продукт, а за тази година упованията са за 3,6%.
Планирането на дефицити вместо уравновесен бюджет или бюджет с остатък стана обичана процедура на държавните управления през последните години. Обикновено се раздуват най-вече финансовите разноски, които по-късно не се извършват. Така се развързват ръцете на държавното управление да харчи, както откри за добре, без да търси глоба от Народното събрание. Според обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година, която е част от проектобюджета, балансирането на приходите и разноските е оставено чак за 2020 година Бюджетът наподобява малко необичайно на фона на осъществяванията от предходните три години. През идната година се предвижда недостиг, в случай, че три години поред имаме остатъци. Това е още по-озадачаващо, поради упованията за забавянето на международния стопански напредък, разяснява Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система.

Параметрите

Силовите ведомства ще разполагат с рекордни бюджети и през идната година макар неналичието на каквито и да е промени. Според проектобюджета, направен от финансовото министерство, Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата ще изхарчат към 300 млн. лева повече по отношение на 2018 година Тази година парите на Министерство на вътрешните работи са 1,296 милиарда лева, като тук не влизат спомагателни траншове, отпускани изключително през годината. Догодина полицията ще получи рекордното нарастване от 218 млн. лева Най-много средства ще се похарчат за заплати - от над 1,5 милиарда лева общ бюджет за 2019 година близо 1,4 милиарда лева ще се дадат за заплати. Една от аргументите за нарастването е, че при започване на годината под боязън от митинги по време на европредседателството министър председателят Бойко Борисов даде обещание на служителите на реда 10% по-високи хонорари и скок с още 10% през 2019 година, в случай че полицията покаже положителни резултати. От години заплатите са най-големият разход за постоянно недостигащия бюджет на полицията. Това е и главната причина за неприятната материална база. Догодина Министерство на вътрешните работи ще има за финансови разноски едвам 15 млн. лева при 22 млн. лева т. година
С малко над 82 млн. лева се усилва бюджетът на военното министерство. Сега парите му са 1,193 милиарда лева, а за 2019 година са планувани 1,277 милиарда лева В тези суми не се включват парите за рационализация на армията. Общата сума за тях е над 4,4 милиарда лева, които ще се заплащат на вноски години наред. Отново се развихри спор за парите на правосъдната власт. За 2019 година Висш съдебен съвет е пресметнал, че на системата й трябват 769 млн. лева Кабинетът предлага да се провиснал 666 млн. лева
Заложените в бюджета за следващата година доходи са в размер на 43,857 милиарда лева - с към 5,6 милиарда лева повече от предстоящото осъществяване за тази година. В същото време страната възнамерява да похарчи 44,457 милиарда лева Ръстът е с 5,1 милиарда лева по отношение на тазгодишните разноски. Той се дължи главно на по-голямата прехрана на личния състав, на нараснали дотации, обществени заплащания и финансови разноски. Допълнителен растеж ще пристигна и от изместване на разноски, неосъществени през 2018 година
Продължава нарастването на минималната работна заплата. Догодина тя към този момент ще е 560 лева Управляващите възнамеряват от 2020 година тя да стане 610 лева, а от 2021 година - 650 лева Бюджетът е най-щедър към държавните чиновници и всички, които взимат бюджетни заплати. С 10% приблизително ще бъдат увеличени възнагражденията в бюджетния бранш, като за всеки чиновник покачването на заплатата ще е самостоятелно съгласно резултатите от извършената препоръка. Заедно с растежа на минималната заплата тази мярка ще коства 560 млн. лева спомагателен разход на хазната. Увеличават се и разноските за защита, като задачата е да бъде спазено условието те да доближат 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година През 2019 година парите за военните ще възлизат на 1 839,3 млн. лева, което съставлява 1,58% от Брутният вътрешен продукт.
Въпреки рецензиите на бизнеса оптималният застрахователен приход се подвига от 2600 на 3000 лева За поредна година държавното управление възнамерява да вдигне минималния застрахователен приход за земеделските стопани от 350 на 560 лева Досега обаче опитите за равнене на прага за обезпечаване на земеделците с минималната заплата постоянно се препъваха в Народното събрание. От 1 юли 2019 година таванът на пенсиите става 1200 лева, а всички останали пенсии ще бъдат обновени с 5,7%. Общините ще получат от централния бюджет общо 3,740 милиарда лева, което е с 476,7 млн. лева повече. Те ще отидат за покриване на разноските по делегираните действия, за финансови поправки, зимно поддържане на пътищата и по-голяма изравнителна дотация. Бюджетът за 2019 година е разчетен при 3% средногодишна инфлация, която в края на годината се чака да се забави до 2,6%. В края на тази година обаче финансовото министерство чака повишаването на стоките и услугите да доближи 3,4%, до момента в който приблизително за цялата 2018 година инфлацията се чака да бъде 2,7%. Това е съвсем двойно от в началото предстоящите 1,4%.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР