Володимир Зеленски предупреди, че руският контрол над Запорожката АЕЦ заплашва

...
Володимир Зеленски предупреди, че руският контрол над Запорожката АЕЦ заплашва
Коментари Харесай

На годишнината от Чернобил: Володимир Зеленски предупреди за нова ядрена авария

Володимир Зеленски предизвести, че съветският надзор над Запорожката АЕЦ заплашва с радиационна злополука . Изявлението му пристигна в деня, в който се навършват 38 години от нуклеарната злополука в Чернобил през 1986 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Руските сили превзеха Запорожската АЕЦ в Южна Украйна в първите дни на нашествието си през 2022 година

Москва и Киев постоянно се упрекват взаимно, че заплашват сигурността на обекта, който е най-голямото нуклеарно оборудване в Европа.

" Вече 785 дни съветските терористи държат Запорожската АЕЦ като пленник ", съобщи Зеленски в обществените мрежи.

" Отговорност на целия свят е да окаже напън върху Русия, с цел да подсигурява, че централата ще бъде освободена и върната под цялостен украински надзор, както и че всички украински нуклеарни уреди ще бъдат предпазени от съветски удари. Това е единственият метод да се предотвратят нови радиационни произшествия, които наличието на съветските окупатори в ЗНЯО непрекъснато заплашва ", добави той.

Призивът беше насочен 38 години след разтопяването на атомната електроцентрала в Чернобил в Северна Украйна, тогава част от Съветския съюз.

Инцидентът, който се счита за най-тежката нуклеарна злополука в света, замърсява обширни територии в Украйна, Беларус и Русия. На радиация бяха изложени и обширни региони от Западна Европа.

" Чернобил ската злополука сподели какъв брой бързо могат да се появят смъртоносни закани ", сподели Зеленски.

Руските сили превзеха изведеното от употреба оборудване в Чернобил на 24 февруари 2022 година - първия ден от нашествието си, когато изпратиха войски в Украйна от Беларус - само че го изоставиха седмици по-късно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР