Волейболистът Николай Пенчев заяви, че обмисля завръщане в българското първенство,

...
Волейболистът Николай Пенчев заяви, че обмисля завръщане в българското първенство,
Коментари Харесай

Николай Пенчев: Обмислям завръщане в българското първенство

Волейболистът Николай Пенчев съобщи, че обмисля завръщане в българското състезание, с цел да бъде по-близо до своето семейство. Състезателят на турския Фенербахче даде изявление за Българска телеграфна агенция, в което показа първите си усещания от новия си тим, направи съпоставяне сред турския и полския шампионат, разкри какво го е предиздвикало да премине в отбора от Истанбул и се върна към мачовете с националния тим през миналото лято. Пенчев изрази вяра, че новият селекционер на България ще върне представителния отбор там, където по думите му " тимът заслужава да бъде ".

Здравей! Благодаря, че одобри поканата ни за изявление. Първо, по какъв начин си? Как се чувстваш в новия си тим Фенербахче?

- Здравейте! И на мен ми е извънредно прелестно. Здрав съм това е най-важното. В новия тим се усещам доста добре. Всичко е на доста високо равнище. Това е един от най-големите и сполучливи клубове в Турция, тъй че за мен е изключителна чест да се състезавам за него този сезон.

Премина в тима на Фенербахче единствено преди 2 месеца. Успя ли да се адаптираш към този момент към новия си тим и живота в мегаполис като Истанбул?

- Ако би трябвало да бъда почтен, за мен беше значимо след сезона в Украйна да съумея да намеря тим, който да е по-близо до България и не на последно място - да бъде комфортно за пътешестване поради моето семейство. Истанбул и Фенербахче се оказаха най-хубавото място. Адаптирах се бързо и нямах никакви проблеми, с помощта на момчетата в тима и на целия клуб.

Какви са задачите, които преследвате с тима през тази година?

- Целта на тима ни първоначално е да успеем да приключим постоянния сезон в първите четири отбора, тъй като тази година плейофи няма да има и единствено първата четворка ще може да се бори за купата на Турция. Засега се представяме повече от отлично като към момента нямаме изгубен мач в шампионата, тъй че се надявам да реализираме първата задачата, а по-късно, несъмнено, ще се борим за орден.

Ти си първенец на Полша, което, както знаем, е едно от най-силните шампионати в света. Можеш ли да сравниш равнището на полското и турското състезание?

- Да, по този начин е. Даже два пъти (смее се). Мога да кажа, че по-голямата част от моята професионална кариера мина в Полша. Първенството сигурно е едно от най-хубавите и неслучайно в последните години полски тим печели Шампионската лига. Първенството се разви извънредно доста в последните години и от ден на ден състезатели се борят да имат опция да играят там. Полското състезание сигурно е по-добро от турското, само че самоуверено мога да кажа, че равнището на турското се подвига от ден на ден и повече с всеки идващ сезон.

Успява ли към този момент турският мъжки волейбол да приближава по триумфи женския, тъй като женският волейбол в Турция е извънредно мощен?

- Мъжкото състезание, както към този момент споделих, се развива извънредно добре. Според мен е мъчно да се съпоставят двете лиги, тъй като на всички почитатели на волейбола е ясно какъв брой пари се вкарват в женската лига и неслучайно едни от най-хубавите волейболистки се състезават в турския шампионат. Явно и това дава резултат, тъй като женският народен тим на Турция завоюва всичко през миналото лято.

Какво е възприятието да играеш пред турските почитатели, които са едни от най-пламенните последователи?

- Фенербахче е един от най-големите клубове в Турция и имаме почитатели на всички места, където играем, даже и в чужбина. За всеки един състезател е доста по-приятно да играе пред цялостни зали. Усещането е друго - мотивацията, силата, всичко. В Турция има съвсем на всички места фенклубове на Фенербахче и за благополучие съвсем на всички места съумяваме да усетим поддръжката и любовта на почитателите към нас. Доста почтено още при идването ни в някой град почитатели ни чакат пред хотела единствено с цел да ни видят. Това потвърждава какъв брой правилни са турските почитатели на даден клуб и какъв брой огромна е любовта им към него.

Да поговорим малко и за националния тим. През това лято ти се завърна в отбора за доста значимите борби от Европейското състезание и олимпийската подготовка. Бяхте покрай взимане на олимпийска квота, само че какво не доближи да извършите идната крачка и да спечелите виза за Игрите в Париж?

- Да, завърнах се след няколко години неявяване, само че това неявяване не беше по мое предпочитание, бих желал още веднъж да подчертая. Беше дълго и изморително лято за всички състезатели и тимове. Трябваше да изиграем три огромни надпревари единствено за няколко месеца, което изисква огромна подготовка. За квотата не ни доближи малко, само че за мен персонално там бяхме най-добре готови и играхме най-добре като тим. Имахме огромни шансове за по-добър резултат. За жал, чаках по-добро показване на Европейското състезание у дома. Изключително доста имах вяра, че можем да повторим резултатите ни от Европейското в София през 2015-а, а за какво не и повече. Факт е, че във Варна имахме много здравословни проблеми и не започнахме шампионата по този начин, както желаехме и това остави горчив усет на всички нас. Въпреки това, аз се веселя, че имах опцията да бъда част от тима и синът ми съумя да изгледа мачовете на България в залата.

България към този момент има нов селекционер. Водил ли си диалози с него и може ли да те забележим още веднъж с националната фланелка?

- Да, видях избора на федерация за нов селекционер. Не съм водил диалози с него, само че се надявам в действителност да успее да върне тима ни там, където беше и заслужава да бъде. Аз мисля, че дадох задоволително доста на националния тим през всички тези години. Повече от 13 години се борих с националната фланелка за България с дребни изключения. Сега стартира нов олимпийски цикъл. Има нов треньор и мисля, че е редно да се даде път на младите момчета да покажат качествата които имат и заслужават да бъдат в националния тим. Пътят ще бъде сложен, само че има извънредно доста млади момчета с огромен капацитет, които да играят в националния тим.

Ти си от огромно волейболно семейство. Брат ти Розалин се завърна да играе в България, както в последните години направиха и огромна част от звездите на родния волейбол. Обмислял ли си опцията също да се прибереш да играеш в България в края на кариерата си?

- Да, аз проследявам българското състезание с огромен интерес и се веселя доста, че с всеки идващ сезон шампионата ни става все по- оспорвано. В този ред на мисли, видях какво се случи с Хебър и ми е извънредно болно, че по този начин се развиха нещата там. Хебър вървеше в вярната посока и от ден на ден се говореше за него в Европа. Надявам се нещата в клуба да се стабилизират и още веднъж да имат един мощен тим, което ще е и плюс за българското състезание като цяло. Аз към този момент стартирам да се възнамерявам за завръщане в нашето състезание, само че не тъй като считам, че съм към края на кариера си, а тъй като желая да бъда с моето семейство. Така че, ще забележим отсега нататък по какъв начин ще се развият нещата ми в професионален проект.

В края на годината нормално е време за равносметка. Каква година изпращаш и какво си пожелаваш за 2024 година?

- Изпращам една сложна година в персонален проект. Имаше доста верни и неправилни решения, които направих. Стори ми се много дълга тази година и се веселя, че завършва. Определено съм благополучен, че най-близките ми хора бяха здрави и са до мен. В общи линии чакам с неспокойствие новата година и се надявам да бъде по-добра от тази, която е към своя край.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР