Военнотранспортната авиация ще отбележи 70-ата си годишнинаПрезидентът и върховен главнокомандващ

...
Военнотранспортната авиация ще отбележи 70-ата си годишнинаПрезидентът и върховен главнокомандващ
Коментари Харесай

Военнотранспортната авиация ще отбележи 70-ата си годишнина

Военнотранспортната авиация ще означи 70-ата си годишнина
Президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще бъде посетител на честването на 70-ата годишнина от основаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов и началникът на защитата военачалник Андрей Боцев също ще участват на отбелязването на годишнината през днешния ден. Поканени на събитието са още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, представители на държавната администрация, командири на военни формирования и други.

Военнотранспортната авиация се основава въз основата на образуваното през 1941 година щабно ято със самолети „ Щорх" и „ Тайфун". На 1 януари 1948 година се образува първият по рода си независим 14-ти транспортен полк, основан на аеродром Враждебна. На 26 август 1953 година с декрет на Президиума на Народното събрание е връчено бойното знаме на авиополка. Тази дата е избрана за празник на 16-та транспортна авиационна група и на българската Военнотранспортна авиация.

През годините на въоръжение в авиобазата са минали самолетите „ Юнкерс", „ Щорх", „ Гълъб", „ Щъркел", Ли-2, По, Як, Ил, Ан, Ту-134, Ан-24, Ан-26, Ан-30 и L-410. От юни 2012 година базата се реорганизира в транспортна авиационна група в състава на 24-та авиобаза. Авиогрупата разполага с разнообразни видове военно-транспортни самолети. Основните задания на военнотранспортната авиация са транспорт на персонален състав, бойна техника и товари, десантиране на парашутисти и товари, въздушно правене на снимки.

Екипажите поддържат непрекъсната подготвеност за аварийно-спасително обезпечаване, авиомедицинска евакуация, оказване на помощ на популацията при бедствия, повреди и произшествия. Изпълнявали са полети с филантропична цел до Европа, Близкия Изток, Средна Азия, Арабския полуостров, Северна и Централна Африка, Северна Америка, Ирак, Афганистан, Судан, Либия и Мали. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР