Военноморските сили на САЩ откриха 70 тона ракетно гориво, скрити

...
Военноморските сили на САЩ откриха 70 тона ракетно гориво, скрити
Коментари Харесай

Американският флот иззе 70 тона ракетно гориво от ирански кораб

Военноморските сили на Съединени американски щати откриха 70 тона ракетно гориво , скрити измежду торби с тор на борда на транспортен съд, пътуващ за Йемен от Иран, оповестява Асошиейтед прес.

Откритото количество амониев перхлорат може да зареди повече от дузина балистични ракети със междинен обхват , същите оръжия, които подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен употребяват.

Този ​​тип пратка и единствено големият размер избухлив материал провокира сериозна угриженост, тъй като е дестабилизиращ, съобщи Тимъти Хокинс, представител на основания в Близкия изток 5-ти флот. По думите му противозаконният превоз на оръжия от Иран до Йемен води до неустойчивост и принуждение.

Корабът на бреговата защита на Съединени американски щати USCGC John Scheuerman и разрушителят с управляеми ракети USS The Sullivans стопираха обичаен дървен ветроходен транспортен съд в Оманския залив на 8 ноември. По време на едноседмично претършуване моряците откриха торби с амониев перхлорат, скрити вътре в това, което в началото изглеждаше като пратка от 100 тона урея.

Уреята е тип тор, който може да се употребява за произвеждане на експлозиви.

Ветроходният транспортен съд беше толкоз претрупан от пратката, че представляваше заплаха за близкото мореплаване в Оманския залив, маршрут, който води от Ормузкия пролив, тясното устие на Персийския залив, към Индийския океан. В последна сметка американският флот потопи кораба с огромна част от материала, който към момента беше на борда заради заплахата, разясни Хокинс.

Оръжейното ембарго на Организация на обединените нации не разрешава прехвърлянето на оръжия на хусите от 2014 година Въпреки това Иран от дълго време трансферира пушки, гранати, ракети и други оръжия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР