Военноморските сили на Русия ще получат най-големия в света самолет-амфибия

...
Военноморските сили на Русия ще получат най-големия в света самолет-амфибия
Коментари Харесай

Най-големият на света самолет-амфибия А-42 “Албатрос” ще бъде модернизиран и приет на въоръжение

Военноморските сили на Русия ще получат най-големия в света самолет-амфибия - A-42 “Албатрос”. Развитието му е спряно през 1993г. Сега е решено апаратът да се надгради и одобри на въоръжение.

Гигантските летящи лодки имат универсални бойни качества. Самолетите ще могат да откриват и наблюдават нуклеарни подводници дълго време, а също по този начин могат да бъдат употребявани за избавителни интервенции даже по време на стихия.

A-42 ще бъде оборудван с най-новото бордово съоръжение, а оръжията му ще се състоят от усъвършенствани дълбочинни бомби и торпеда, написа "Поглединфо ".

Както споделиха източници в Министерството на защитата и в авиационната индустрия, към този момент е взето фундаментално решение за обновяване на производството на самолета-амфибия A-42.

В момента военното министерство образува тактически и механически условия към обновения план. Една от главните е да се сътвори повсеместен аероплан за избавителни интервенции и битка против подводници. Споразуменията са в финален стадий.

Засега се възнамерява закупуването на три самолета от този вид. Вярно, събеседниците не могат да посочат точните дати за започване на работа върху гигантската амфибия.

Универсален колос

За разширение на бойните благоприятни условия A-42 ще бъдат осъвременени. Върху самолета ще бъде конфигурирана система за търсене, включваща радар за наблюдаване и търсене, топлинно-телевизионно съоръжение, летателно-навигационна система, която включва съоръжение за премерване на параметрите на морската вълна и нова система за връзка във въздуха.

Обмисля се и разновидността за съоръжение на амфибиите с два мотора, задвижвани с витлов мотор D-27, което ще усили обсега на полета до 9300 км. В допълнение, машината е оборудвана със система за зареждане във въздуха.

След модернизацията А-42 ще може да организира въздушна и радио разследваща активност. Самолетът ще може да открива, разпознава и наблюдава повърхностни, подводни и крайбрежни цели и да дефинира координатите им.

Ако е належащо, устройството ще ги унищожи с бордовите си оръжия, ще слага минни полета и ще противодейства на авиационните сонари. В допълнение, A-42 има неповторимата опция за търсене на подводници „ на корабоплаване “, употребявайки спускаем сонарен модул.

„ Албатрос” е един от най-големите морски самолети в света, дължината му е 45 м, а оптималното излитащо тегло е 90 т. Развитието на колоса стартира при започване на 1990 година, след три години производството на прототипа е спряно. Тогава хидропланът е подготвен на 80%.

Първоначално А-42 е създаден като аероплан за търсене и избавяне. Предвижда се той да размени най-масовите самолети Бe-12. Амфибията би трябвало да се употребява за избавителни интервенции.

Устройството е трябвало да изтегля екипажите от бедстващи военни кораби и подводници. За това „ Албатрос” е оборудван с цялостен набор от бордови механически средства, които разрешават намирането на бедстващи в намерено море. Има няколко разновидността за избавление.

Възможно е да се пусне избавителна техника от въздуха. Ако се наложи незабавно избавяне, морският аероплан трябваше да кацне на водата и да прибере жертвите.

А-42 има огромни странични люкове в носа и опашката, през които се спуска моторна лодка със спасители. Амфибията може да поеме на борда 53 души. За обезпечаване на незабавна здравна помощ е планувано особено поделение с операционна зала, оборудвана с съвременно съоръжение.

Крайбрежен войник

Основната задача на осъвременения А-42 „ Албатрос “ ще бъде търсенето и унищожаването на подводници, съобщи адмирал Валентин Селиванов, някогашен шеф на Главния щаб на Военноморски сили.

"След завършването машината ще получи модерни средства за разкриване на подводници и това доста ще разшири бойните ѝ благоприятни условия ", означи специалистът.

„ По принцип самолетите от този вид са проектирани за интервенции в крайбрежни морета, в това число в Балтийско, Черно, Баренцово и Японско. "Албатрос " е оборудван с набор от принадлежности за разкриване на подводници. Например, може да изхвърля и отдалечено да слага специфични шамандури и други устройства, които оказват помощ за разкриване на врага “.

При удобни метеорологични условия самолетът е в положение да кацне на водата и да открие подводницата благодарение на сонарен модул, означи адмирал Селиванов.

А-42 също са ефикасни като самолети за търсене и избавяне: те са в положение бързо да летят до региона, където подводницата е в бедствено състояние и да се приближат до съда, колкото е допустимо по-бързо, с цел да окажат помощ на екипажа.

Тази година съветските военноморски сили стартират модернизацията на самолета-амфибия Бe-12 „ Чайка “. Обновените летящи лодки ще станат ловци за нуклеарни подводници.

Започва и модернизацията на самолета с огромен обсег за далечни дистанции Ту-142. Сега те ще могат да обикалят с часове във въздуха, проследявайки освен противников подводници, само че и наземна военна техника. Сега Ту-142 може да поразява наземни цели с стандартни бомби с успеваемостта на точно оръжие.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР