Военномедицинска академия отбеляза 130-ата годишнина от създаването си. Заради пандемичната

...
Военномедицинска академия отбеляза 130-ата годишнина от създаването си. Заради пандемичната
Коментари Харесай

ВМА чества празника си символично заради пандемията

Военномедицинска академия означи 130-ата годишнина от основаването си. Заради пандемичната конюнктура, честването на празника бе алегорично с полагане на венци и цветя пред паметника на починалите медицински чинове.

" Това е извънредно задължаваща годишнина на една от най-авторитетните институции в България. През всичките тези години ние сме се стремили с чест да изпълняваме повелите на нашите прародители, които ни заклеха да бъдем пример във всяко едно отношение ", съобщи началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

Той акцентира, че макар усложнената конюнктура поради пандемията, централната болница в София е напълно реновирана, осъществени са стратегически промени и преоборудване и в част от периферните военни лечебни заведения.

" Успяхме да сложим нови примери за националното опазване на здравето и показахме по какъв начин би трябвало да бъдат построени избрани структури, тъй че да бъдат потребни на всички. Що се отнася за бъдещето – то е такова, каквото са ни го завещали създателите на Академията. Тя би трябвало да бъде софтуерна болница и точно в тази тенденция ще бъдат ориентирани нашите старания отсега нататък – да надграждаме с нова паратура, нови познания и екипи, които да бъдат на международно равнище. Ние от дълго време надминахме републиканските стандарти, тъй като имаме най-хубавите експерти ", съобщи още началникът на ВМА.

" С горделивост мога да кажа, че и аз съм артикул на ВМА, защото 30 от тази 130-годишна история и аз съм бил във ВМА, като пациент. Благодаря на всички вас ", съобщи от своя страна заместник-министърът на защитата Пламен Йорданов.

Благодарност към всички екипи насочи и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той акцентира, че славните победи на Българската войска са немислими без ролята на военните ни медици: " ВМА и военномедицинското обезпечаване е пример в народен и съюзен формат, за което голямо благодаря и реверанс. В тези пандемични времена осъществяването на нашите служебни отговорности би било немислимо без вашия труд. Знаем на какво сте подложени, оценяваме го и от сърце ви желаем здраве и триумфи ", добави Ефтимов.

" Всички разчитаме на вас и всички, които сме работили тук и тези, които не престават се гордеем, че сме част от ВМА. Академията постоянно е била виновна и на равнище, когато има изключителна обстановка – престиж, с който се употребява освен в страната, само че и в чужбина ", акцентира проф. Красимир Гигов, общоприет шеф на БЧК.

Той награди началника на ВМА със златен орден за заслуги към БЧК, дългогодишна активност и реализирани високи резултати.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски получи и почетна грамота за поддръжка на българското опазване на здравето от шефа на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев, който акцентира ролята на военната медицина в националното опазване на здравето и на ВМА като водеща институция в това отношение.

Десетки чиновници на ВМА бяха отличени за висок професионализъм при осъществяването на своята задача в спасяването на човешки животи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР