Военно-техническата експанзия на САЩ продължаваНа 2 февруари Индия и Съединените

...
Военно-техническата експанзия на САЩ продължаваНа 2 февруари Индия и Съединените
Коментари Харесай

САЩ разширяват присъствието си в Индия

Военно-техническата агресия на Съединени американски щати продължава

На 2 февруари Индия и Съединените щати стартираха взаимна самодейност за сериозни и нововъзникващи технологии (iCET). Това направление беше разисквано в Токио още през май, а в този момент подписването на съглашението се състоя във Вашингтон незабавно след американско-индийския бизнес конгрес.

Съобщава се, че срещата е била предшествана от туитове от индийския министър председател Нарендра Моди и президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

На 31 януари 2023 година във Вашингтон се организира първата среща на iCET, която беше управлявана от съветниците по национална сигурност на двете страни Джейк Съливан и Аджит Довал.

Както е посочено на уеб страницата на Белия дом, „ Двете страни разискаха благоприятни условия за разширение на съдействието по сериозни и нововъзникващи технологии, взаимно създаване и взаимно произвеждане и способи за задълбочаване на синергията сред нашите иновационни екосистеми... Те също по този начин идентифицираха областите на биотехнологиите, водещите модерни материали и технологии за обработка на редкоземни детайли като области за бъдещо съдействие ”.

През последните години съдействието сред Индия и Съединени американски щати се развива интензивно във всички направления – от търговски покупко-продажби до военни учения и продан на разследваща информация. И двете страни имат аргументи да задълбочават сходно взаимоотношение: Съединените щати са заинтригувани да сдържат Китай посредством подставено лице, а също по този начин не е ненужно да се грижат за Пакистан, който понякога демонстрира несъразмерна самостоятелност от позиция на Вашингтон. И двете страни, съгласно Ню Делхи, съставляват опасност за Индия.

Както сподели заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Катлийн Хикс пред съветника по националната сигурност на Индия Аджит Довал, „ основаването на съюзи и партньорства е главен приоритет “ за Пентагона. Хикс означи, че Стратегията за национална защита на Съединени американски щати за 2022 година назовава Китай „ възходяща многосекторна опасност “.

Други планове на Съединени американски щати се четат сред редовете, защото опасността за тях е освен Китай, само че и КНДР, Иран и Русия. И последните две страни са сътрудници на Индия. Очевидно Вашингтон чака последователно да понижи равнището на съдействие на Индия с тези страни. И софтуерното съдействие е значима стъпка по пътя, защото се отнася до технологии с двойна приложимост, 5G/6G връзки и други значими браншове като космоса.

Очертани са непосредствените области на американско-индийско съдействие:

– създаване на пътна карта за ускорение на софтуерното съдействие сред двете страни за взаимно създаване на планове, свързани с реактивни мотори, технологии за произвеждане на муниции и други системи;

- като се има поради, че Съединените щати са получили заявление от General Electric за взаимно произвеждане на реактивни мотори, които биха могли да задвижват реактивни самолети, експлоатирани и създадени от Индия, Съединените щати се ангажират неотложно да прегледат това заявление;

– усилване на дълготрайното съдействие в региона на оперативното потребление на системите за сигурност и разследващото наблюдаване на морето;

– пускане на „ иновационен мост “, който ще свързва американски и индийски стартъпи в региона на защитата.

Подобно съдействие би понижило доста интереса на Индия към съветските оръжейни системи, които са търсени в Ню Делхи от десетилетия. Показателно е също, че по-рано Индия се опита да закрие във вътрешния си пазар отбранителния бранш и да насърчи локалните производители да основават свои лични типове оръжия.

В деня на подписването на съглашението Асоциацията на полупроводниковата промишленост на Съединени американски щати (SIA) и Индийската асоциация на електрониката и полупроводниците (IESA) оповестиха взаимно проекти за образуване на работна група от частния бранш, която ще ускори съдействието сред двете страни в световната екосистема на полупроводниците.

Президентът на SIA Джон Нойфър означи, че „ Индия към този момент е главен център за проучвания на полупроводници, дизайн на чипове и създаване на съоръжение, само че нейният предстоящ капацитет е още по-голям. “

Президентът на IESA Кришна Мурти сподели: „ Това ще бъде значима платформа за сливане на световните запаси при установяване на проектите на Индия за разширение на наличието си в световната промишленост за чипове, както и за осъществяване на проекти във всички сегменти на веригата за планиране и произвеждане, в това число основаването на полупроводникови гении за целия свят. "

Създадена е нова работна група САЩ-Индия под егидата на Асоциацията на американските университети за задълбочаване на съдействието.

Военно-технологичната агресия на Съединени американски щати ще продължи. И явно на това може да се опълчи военното съдействие сред Русия и другарските страни в региона на Индийския и Тихия океан, в районите на Централна Америка и Карибския басейн.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР