Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица

...
Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица
Коментари Харесай

Военната прокуратура сложи край на производство по случая на полк. Валентин Терзиев

Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното произвеждане против длъжностни лица от Военновъздушни сили във връзка със гибелта на водача подполковник Валентин Терзиев. Пилотът умря преди повече от две години при злополука край Шабла по време на нощна подготвителна пукотевица с МиГ-29.
Прочетете още
Поради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за гибелта му и за загубата на летателния уред, се показва още в отчет на  министъра на защитата Тодор Тагарев – „ Три месеца в защитата: България още веднъж е на картата на Европа “.  

По случая бяха назначени голям брой експертизи. Според мнение Софийската Военно-окръжна прокуратура от края на ноември 2022г. ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е извършил задължението си да подреди преустановяване на образователната пукотевица по целта, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвиняване за причиняване на гибел по несъобразителност, както и нанасянето на обилни вреди на Министерството на защитата за над 9 млн. лв..

Дни по-късно брачната половинка на умрелия водач подполк. Валентин Терзиев изиска прокуратурата да притегли още четирима висши военни от управлението на Военновъздушни сили като обвинени за нещастния случай.

Тя съобщи по време на брифинг пред медии, че лицата, виновни и отговорни за случилото се, са повече от едно. Преди това Военна-окръжна прокуратура повдигна обвиняване на полк. Методи Орлов от авиобаза „ Граф Игнатиево “, заемал длъжността на зам.-командир на летателната подготовка. В деня на злощастното обучение той е бил началник на стрелбите. Полковникът е упрекнат и за нанасяне на тежки вреди за Министерството на защитата на стойност 9 млн. лв..

Още тогава Димитрина Попова изнесе данни, на база които изиска да се организира следствие за активността на лицата - полк. Юрий Луканов, Бригаден военачалник Петьо Мирчев, Генерал Димитър Петров, Ген. Русев и полк. Методи Орлов.

Попова сподели, че „ би трябвало да има още привлечени от Прокуратурата. В това обучение има проконтролиращи органи и висшестоящи военни по степен на отговорност “ и добави, че щом такива отговорности категорично са посочени по документи, следва да има последици от немарливото им осъществяване , заключва Попова.

До през днешния ден обаче по тематиката цареше мъртвило.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР