Военните разходи в световен мащаб са достигнали нов рекорд миналата

...
Военните разходи в световен мащаб са достигнали нов рекорд миналата
Коментари Харесай

Военните разходи в света са достигнали рекордно равнище по време на пандемията

Военните разноски в международен мащаб са достигнали нов връх предходната година, макар пандемията от новия ковид и провокираната от нея тежка икономическа рецесия. Това се споделя в оповестения през днешния ден годишен отчет на английския Международен институт за стратегически проучвания, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки AFP.

През 2020 година военните разноски са достигнали 1830 милиарда $, което е повишаване в действително изражение с 3,9 % спрямо 2019 година. Близо две трети от това нарастване се дължат на Съединени американски щати, които не престават да имат лъвския дял с 40,3 на 100 (или 738 милиарда долара) от общите военни разноски, както и на Китай (10,6 % или 193,3 милиарда долара). Китай е мотор на повишението на тези разноски в Азия (общо 25 процента), където общата наклонност остава възходяща, въпреки и с малко по-бавни темпове (+4,3 % против +4,6 през 2019 г.).

Няколко страни са трансформирали военния си бюджет, с цел да пренасочат средства към ограничения против рецесията или за поддръжка на стопанската система. Редица други обаче просто са понижили или отсрочили увеличението на плануваните разноски, вместо да ги съкратят, отбелязва авторитетният институт. В отчета се акцентира усилването на китайския боен капацитет, изключително на флота, по отношение на териториалните искания на Пекин в Южнокитайско море. В Европа военните разноски също се усилват (+2 процента), по-специално за въздържане на Русия, считана за възходяща опасност след анексията на Крим през 2014 година Много страни от НАТО обаче към момента са надалеч от задачата да стартират до 2024 година да отделят 2 % от своя БВП за военни цели.

Ангажиментът на основни играчи като Франция, Англия, Германия и Италия да усилват бюджета си за защита през 2021 година и по-нататък дава сигнал за желанието им да избегнат съкращенията, последвали финансовата рецесия от 2007-2008 година През 2019 година военните разноски означиха най-високия си растеж за едно десетилетие, с нарастване от 4 на 100, на фона на засилващото се съревнование сред великите сили и конкуренцията в региона на новите технологии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР