Военните действия ще окажат доста сериозно влияние върху земеделската продукция.

...
Военните действия ще окажат доста сериозно влияние върху земеделската продукция.
Коментари Харесай

Борислав Петков: Инвазия на зърнения пазар не се прави с гръмка реклама

„ Военните дейности ще окажат много съществено въздействие върху земеделската продукция. Посевите със зимните култури – пшеница, ечемик, не са подхранени, площи за слънчоглед не са готови и за всички пролетни култури. Дали това ще се случи, не е ясно. По-скоро ще създадат доста взаимни отстъпки и това ще компрометира част от реколтата . “ Това сподели в изявление за БНР зърнопроизводителят Борислав Петков, който беше на земеделска конференция в Киев при започване на войната.
Под ракетен обстрел е мъчно да се работи , още повече, когато нямаш суровината – семената и торовете, даже да имаш огромното предпочитание, няма какво да направиш “, добави Петков.

Нито България, нито Румъния могат да запълнят вакуума, който ще се получи в Черноморския басейн , тъй като Русия и Украйна държат към 30% от международната търговия на мека пшеница.

„ Тъй като нямаме тези площи и този произвеждане, което осъществят Украйна и Русия. “

В обстановки като актуалната няма неща, които са освободени от държавна интервенция. Има принадлежности, които страната би трябвало да употребява и тя ги употребява – държавната намеса на пазара на зърно с оглед опазване на продоволствената сигурност , разяснява Борислав Петков.

„ Не знам за какво по този начин го направиха ръководещите, с това огромно афиширане. Подобна инвазия, когато решиш да влезеш на пазара да купуваш, не се прави с гръмка реклама за това, че в границите на една седмица или на един ден или на един час ще купиш милион и половина тона, тъй като най-малкото наподобява несериозно. Няма по какъв начин да стане това нещо за ден, за два, за три за седмица. Силно се колебая, че и за месец ще съумеят да създадат сходна инвазия. “

Според Петков е демонстрирано непознаване на положението на складовете на Държавния запас.

„ Да събереш милион и половина тона – това е седем пъти повече от запаса, който ти държиш сега. Няма по какъв начин тези хранилища да поемат това зърно . Може да остане в складовете на земеделските производители, само че идва нова годишна продукция – ние би трябвало да сложим някъде своето зърно, което ожънем. “

Борислав Петков е безапелационен, че дейностите на ръководещите са основали на пазара вътрешен вакуум и неизясненост и сега не е ясно на каква цена ще се закупи пшеницата .

Темпът на повишаване на цената на пшеницата не е толкоз чувствителен, колкото повишаването на индустриалните разноски, съобщи още той.

По думите му трендът е прогресивен, само че има доста неясноти.

Не е ясно дали огромните купувачи – Египет, Мароко, Алжир, Турция ще желаят и те да усилят своите ресурси с оглед военните дейности, които се водят. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР