Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение

...
Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение
Коментари Харесай

Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение от НАТО

Военни не могат да влизат в Северно Косово без позволение от НАТО. Това напомни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, представен от Gazeta Express.

Той направи изказването по време на срещата на военните министри от Пакта в Брюксел.

Генсекът настоя съглашението от 2013 година да се съблюдава и изрази убеденост, че множеството страни споделят неговата позиция.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай съобщи пред медиите в Прищина, че Косово е предложило на НАТО нов протокол за действието на армията в цялата страна. Харадинай настоя, че косовската войска е упълномощена от косовския парламент да ръководи над цялата територия.

Припомняме, че основаването на косовска войска бе посрещнато от Сърбия като предизвикателство, макар уверенията на Прищина, че това не е опасност.

Русия смята такава войска рискова за целия район.

Припомняме, че връзките сред Косово и Сърбия са обтегнати още веднъж и след решението на Прищина да наложи 100 % мито върху вноса за сръбски и босненски артикули, до момента в който Белград не признае суверенитета му и не спре да му пречи да се причисли към интернационалните организации като НАТО и Европейски Съюз. Косово се отдели от Сърбия през 2008 година, само че Сърбия към момента не е признала неговата самостоятелност.

Въпреки опитите за разговор, страните признават, че до съглашение ще се стигне мъчно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР