Военната ситуация в този украински град започва да напомня на

...
Военната ситуация в този украински град започва да напомня на
Коментари Харесай

Превръща ли се Северодонецк в новия Мариупол

Военната обстановка в този украински град стартира да припомня на обсадата на Мариупол. Става дума за Северодонецк, чието завладяване от съветските сили през днешния ден наподобява несъмнено. Въпреки това украинската войска продължава да го пази.

Украйна управлява близо 20% от територията на града, а Русия – над 60%, стана ясно в сряда. Остават още 20% от Северодонецк, които се считат за „ ничия земя “. Това заяви Александър Стрюк , украинският шеф на градската администрация.

В града остават сред 12 и 13 хиляди жители без вода и храна, добави той.

Северодонецк е значима цел за Русия. Ако го превземе, тя би контролиралиа съвсем цялата територия на област Луганск . Тази област, от своя страна, съставлява близо половината територия на украинския район Донбас, върху който Русия е съсредоточила военните си сили през последните седмици.

Според регионалния шеф Сергей Гайдай част от украинските сили се изтеглят към авансово готови защитни позиции на запад от града. Стрюк обаче твърди, че бранителите, които са останали да се борят за 20-те % територия от града, не престават да го вършат с вяра да запазят надзор над него.

Експерти допускат, че задържането на украинската опозиция макар напредването на съветската войска има и друга цел, с изключение на запазването на контрола над града.
Какъв е този град
Северодонецк е един от най-големите градове в региона. Той се намира в източната част на Украйна и в западната част на Луганск, покрай границата с Донецк. Близо до него се намира и Лисичанск, който също е под тежък обстрел през последните седмици. Той е от другата страна на стратегически значимата река Северски Донецк .

Северодонецк е един от най-важните промишлени градове на Донбас и център на химическата промишленост на Украйна. Преди началото на войната там живеят близо 100 000 души.

През 90-те години на предишния век градът минава през икономическа рецесия, а по-късно, при започване на 2000-те години, стартира интервал на стабилизация и развиване на частния бранш.
Без инфраструктура и интернет
Президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, че инфраструктурата на града е съвсем изцяло разрушена от съветската артилерия. Според украинските управляващи близо 90 % от жилищните здания са развалени, а повече от половината от разрушените къщи не подлежат на реорганизация. Армията на Русия навлезе в града, а по улиците се водят боеве.

През последните дни Гайдай заяви в своя профил в Телеграм, че в Северодонецк ракета е блъснала контейнер с азотна киселина в химически цех.

Според регионалния шеф нападението е осъществено от съветската войска, до момента в който проруски сепаратисти в луганския район упрекват украинските военни. В изискванията на война двете изказвания не могат да бъдат тествани посредством самостоятелни източници.

Заводът се намира в индустриална зона, която по време на детонацията е следена от украинската войска. По това време тя се е отдръпнала от на Северодонецк. Гайдай предизвести, че азотната киселина е рискова при поемане, контакт с кожата и лигавиците, и посъветва хората да си подготвят защитни маски за лице.

Според журналиста Юрий Бутусов , посетил Северодонецк през последните дни, „ драматичен фактор “ във военната обстановка в Северодонец и близкия Лисичанск е, че и в двата града не е осъществена огромна евакуация на цивилни.
 Експлозия от съветска офанзива на моста, който свързва Северодонецк и Лисичанск с Рубижне, 18 май, 2022 година
„ Бях сюрпризиран какъв брой цивилни остават в къщите си и не престават да се крият в мазетата макар обстрелването “, споделя той пред телевизия Current Time. По негови думи това се дължи на обстоятелството, че хората желаят да знаят къде ги изтеглят, а това постоянно не им се оповестява.

Друга причина съгласно Бутусов е, че доста от хората в градовете са привикнали с домовете си и не са подготвени да ги изоставен.

„ Вторият проблем е, че в Лисичанск и Северодонецк няма връзка от доста време “, споделя още журналистът. По негови думи локалните нямат интернет, нито мобилен обсег.

Подобна беше обстановката и в Мариупол, който беше обсаден от съветските сили в продължение на близо три месеца. Достъпът до интернет, телефонен сигнал, ток и гориво в пристанищния град стана съвсем неосъществим след началото на нашествието.
Каква е тактиката
Според военния специалист Михайло Самус украинските сили биха подобрили тактическата си позиция, в случай че се отдръпват от Северодонецк. „ Но украинските войски ще продължат да пазят Северодонецк, тъй като имат друга задача – да завоюват време “, споделя той пред Current Time.

„ Всеки ден е извоювана опция за попълване на редиците на въоръжените сили с нови системи, в това число високо прецизна ракетна артилерия на далечни дистанции. Това е доста значимо в този момент при подготовката на всевъзможни контраофанзивни дейности “.

Украйна чака военно съоръжение от Съединени американски щати и Германия. В сряда стана ясно, че Съединени американски щати ще изпратят нови високотехнологични ракети на Украйна, които имат насочващи системи и имат доста по-широк обсег от съветските си еквиваленти.

Докато стигнат до региона обаче е допустимо градът към този момент да е високомерен от Русия. Затова по думите на Самус Украйна печели време, с цел да пази други свои територии и да подхваща контраофанзивни дейности, каквито към този момент са стартирани в регионите на Херсон и Харков. Те по негови думи са вероятни в резултат на обстоятелството, че Русия се е концентрирала върху Донбас.

По сходен метод в Мариупол бойците в металургичния цех „ Азовстал “ бяха единствените, останали да пазят града, в продължение на седмици. Украинските сили настояват, че по този начин бранителите на Мариупол са принудили Москва да поддържа близо 20 000 военни в града, въпреки да има и отчети, съгласно които числеността им е било доста по-малка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР