Военната операция на Турция в Северна Сирия и Ирак няма

...
Военната операция на Турция в Северна Сирия и Ирак няма
Коментари Харесай

Ердоган заговори и за наземна военна операция в Сирия

Военната интервенция на Турция в Северна Сирия и Ирак няма да се ограничи единствено до въздушни удари и ще се проведат полемики за включването и на сухопътни сили. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че турският общоприет щаб и Министерството на защитата ще решат дружно за присъединяване на сухопътни сили.

Ердоган акцентира, че интервенцията " Нокът-меч ", която страната му стартира през уикенда на териториите на Сирия и Ирак не е " инцидентна ", а авансово планувана.

Той добави, че " унищожаването на терористични организации е незаменимо обвързване на нашите сили за сигурност ".

През уикенда Турция нанесе въздушни удари срещу 89 военни цели в Сирия и Северен Ирак, за които твърди, че принадлежат на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния сирийски филиал, както и против Народните отряди за отбрана (YPG). Сирийската обсерватория за правата на индивида пък заяви, че най-малко 35 души са починали при нападението.

От месеци Ердоган заплашва с нова наземна офанзива срещу Народните отряди за отбрана (YPG). Това обаче евентуално ще обтегне връзките със Съединени американски щати, които въоръжават и образоват доминираните от YPG Сирийски демократични сили за битка с " Ислямска страна ". Този ход може да обтегне и връзките с Русия, чиито войски работят в някои региони, следени от YPG от 2019 година, когато Турция за финален път изпрати свои сили, с цел да прогони Народните отряди за отбрана от границата си.

Турция смята YPG за терористична организация заради връзките ѝ с ПКК, която от четири десетилетия се бори за автономност в Турция.

Турция упреква ПКК, че стои зад бомбения атентат в Истанбул, който умъртви шестима души на 13 ноември.

От своя страна ПКК отхвърля да е замесена в терористичната офанзива.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР