Военнaта хунта в Мали отложи за неопределено време президентските избори,

...
Военнaта хунта в Мали отложи за неопределено време президентските избори,
Коментари Харесай

Мали за втори път отлага изборите

Военнaта хунта в Мали отсрочи за неопределен срок президентските избори, в началото планувани за февруари 2024 година, оповестява АП в понеделник, базирайки се на държавен представител.

" Преходното държавно управление отбелязва, че новите дати за президентските избори ще бъдат избрани по-късно след разискване с Органа за ръководство на изборите (AIGE) ", сподели представителят на държавното управление Абдулайе Майга.

Според него изборите се отсрочват " по механически аргументи ".

Агенцията отбелязва, че това е вторият път, когато краткотрайното държавно управление, което е на власт в Мали от 2020 година, отсрочва президентски избори.

Някои политици в Мали осъдиха решението, заявявайки, че то може да докара до стопански наказания от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS). През юли 2022 година организацията анулира наложените по-рано наказания на страната, откакто управляващите дадоха обещание да проведат президентски избори.

В Мали имаше два поредни военни преврата - през август 2020 година и май 2021 година Тогава преходното държавно управление даде обещание, че страната ще се върне към цивилно ръководство през март 2024 година Политическата рецесия съответства със съществени проблеми със сигурността в страната, в северната част на която се активизираха въоръжени сепаратистки групи през 2012 година В същото време имаше терористични офанзиви от радикални ислямисти.
 Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна защита
Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна защита

Приоритет е битката с тероризма

По-рано през септември, подписаха в събота пакт за взаимна защита.

Регионът Липтако-Гурма, където се срещат границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер, бе унищожен от джихадизъм през последните години.

" Този съюз ще бъде композиция от военни и стопански ограничения сред трите страни, сподели пред публицисти министърът на защитата на Мали Абдулайе Диоп. Нашият приоритет е битката с тероризма в трите страни.

Джихадисткият протест, който избухна в северната част на Мали през 2012 година, се популяризира в Нигер и Буркина Фасо през 2015 година

И трите страни са претърпели преврати от 2020 година насам, като най-скоро това се случи в Нигер, където през юли бойците смъкнаха президента Мохамед Базум.

Западноафриканският районен блок ECOWAS заплаши с военна интервенция в Нигер поради преврата.

Мали и Буркина Фасо бързо дадоха отговор, като споделиха, че всяка сходна интервенция ще се смята за " оповестяване на война " против тях.
 Организация на обединените нации приключва мироопазващата си задача в Мали, Съединени американски щати упрекват
Организация на обединените нации приключва мироопазващата си задача в Мали, Съединени американски щати упрекват " Вагнер "

Започва планово евакуиране на миротворците до 31 декември тази година

Мали, в допълнение към борбите с джихадистите, на обновяване на военните дейности от най-вече туарегски въоръжени групировки през последната седмица.

Ескалацията рискува да подложи на тестване към този момент разтегнатата войска, както и изказванията на хунтата, че сполучливо е трансформирала тежката обстановка със сигурността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР