Военен преврат бе извършен в Мианма, президентът на страната Вин

...
Военен преврат бе извършен в Мианма, президентът на страната Вин
Коментари Харесай

Военен преврат в Мианма

Военен прелом бе осъществен в Мианма, президентът на страната Вин Мин, както и държавния консултант Аун Сан Су Чжи, която оглавява държавното управление са арестувани. Военните оповестиха, че поемат контрола в страната за една година.

Според формираната от военните конституция армията може да да поема надзор по време на национално изключително състояние. Причината военните да подхващат тези дейности частично е това, че държавното управление не е реагирало на изказванията им за всеобщи изборни измами на вота през ноември и не е отсрочило изборите поради рецесията с ковид.

На 8 ноември предходната 2020 година в Мианмар се организираха парламентарни избори на фона на втората вълна от разпространяването на COVID-19 и на настоящите в това отношение ограничавания.

Управляващата партия Национална лига за народна власт (НЛД), водена от Аун Сан Су Чжи, завоюва безусловна победа. Подкрепеният от военните сили Съюз за взаимност и развиване, считан за главен противник на упрвляващите, завоюва минималния брой места в Народното събрание на страната.

Централната банка на азиатската страна е оповестила, че финансовите институции са прекратили работа за едномесечен период. Според формалното известие на депозитара в Янгон повода за решението е била неприятната интернет връзка в Мианма.

До 2010 година Аун Сан Су Чжи прекара близо 15 години под домакински арест и се трансформира в знак на битката за човешките права.През 1991 година тя получи Нобелова премия за мир. Вашингтон изиска неотложно освобождение на арестуваните и заплаши с интервенция при положение на отвод.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР