Водят се преговори с Швеция и още няколко държави за

...
Водят се преговори с Швеция и още няколко държави за
Коментари Харесай

Президентът потвърди: България преговаря за изтребители втора ръка

Водят се договаряния с Швеция и още няколко страни за придобиване на изтребители втора употреба. Това удостовери президентът Румен Радев от Прага, където взе участие в първата по рода си среща на Европейската политическа общественост.

По-рано се появи неофициална информация, че военният министър от служебното държавно управление е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета " Грипен ".

" Изпратени са писма, извършени са срещи, има начални информации за платформи от Съединени американски щати, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-хубавото решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и опциите на съответните страни за доставка ", добави президентът.

От думите му стана ясно, че България търси да купи изтребители втора употреба не от компании, а от министерствата на съответните страни.

Като причина за изключителната мярка, Румен Радев уточни, че без поддръжка на съветските Миг-ове, България е изложена на риск да не може да охранява въздушното си пространство до 2030 година.

" Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има потребност от междинна платформа изтребители , с цел да не се прекъсват дежурствата по Air policing и защита на въздушното пространство. България не може да си разреши да се откаже от защита на личното си небе, това ще е най-малко до 2030 година, не за година или две. И това ще е в случай че идващия парламент благоволи да каже " да " за идващите 8 самолета. До тогава ние търсим междинно решение ", добави президентът. 

Ето и позицията на министерството на защитата :

Информираме Ви, че за обезпечаване на опцията Военновъздушните сили на Република България да извършват дилемите си по защита на въздушното пространство, както неведнъж е съобщавано в последните два месеца, Министерство на защитата е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети . Срещи с делегации от Швеция и Франция са извършени в средата на  септември и се чака приемане на предложения. Министерство на защитата чака отговор на отправената покана и от Държавата Израел и Съединени американски щати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР